Valachovou podpořilo grémium ČSSD, Sobotka u prezidenta okolky nečeká

Kandidátkou na ministryni školství by se měla stát náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová

Kandidátkou na ministryni školství by se měla stát náměstkyně ministra pro legislativu a lidská práva Kateřina Valachová Zdroj: CTK

Novou ministryní školství má být dosavadní náměstkyně ministra pro lidská práva Kateřina Valachová (nestraník). Její nominaci, kterou navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jednoznačně podpořilo grémium sociálních demokratů. Výběr Valachové potvrdil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Sobotka neočekává, že by prezident Miloš Zeman výměnu ve vedení ministerstva školství zdržoval.

„Ty věci se odehrají tak, že já se nejprve sejdu s panem prezidentem, budu informovat o svém návrhu. Ty další kroky už jsou na prezidentu republiky, ale nepředpokládám, že by mělo dojít k nějakým odkladům nebo k nějakému zdržování,“ uvedl Sobotka. „Předpokládám, že budeme s panem prezidentem mluvit i o termínu, kdy by se to jmenování mohlo odehrát,“ řekl také.

Premiér sám jméno kandidáta nesdělil. O jejích schopnostech ale nepochybuje, uvedl při příchodu na jednání grémia. „Já nepochybuji o schopnostech kandidátů, které si vybírám na důležité pozice, a samozřejmě to rozhodnutí jsem učinil po zralé úvaze,“ poznamenal. Žádné výrazné pochybnosti podle členů grémia nezazněly ani na dnešním jednání.

Štěch označil někdejší senátní pracovnici Valachovou za velmi schopnou právničku, která má za sebou úspěšné působení na úřadu ombudsmana. „Považuju ji při jejím mladém věku za velmi erudovanou a schopnou ženu a přeju jí, aby se jí v její náročné funkci ministryně školství dařilo, tak jako se jí dařilo v Senátu,“ uvedl.

Další ženu ve vládě členové nejužšího vedení ČSSD vidí rádi. „Určitě bych přivítala další ženu ve vládě, protože je vždycky lepší, když ten kolektiv je namíchaný,“ řekla dnes ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Podobně reagovala i místopředsedkyně sociálních demokratů Lenka Teska Arnoštová nebo ministr vnitra Milan Chovanec.

Bývalá místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková už na Twitteru zveřejnila blahopřání. „Žena bude lépe rozumět té většině žen, která ve školství je. Blahopřeji premiérovi k jeho rozhodnutí a nové ministryni i resortu držím palce,“ napsala.

Později uvedla, že tweetem reaguje na informace z médií. Sama prý ale nemá žádné, které by jim odporovaly. Kandidátku na ministerský post na dnešní jednání špiček ČSSD, ani schůzku s prezidentem Sobotka nepozval. Valachovou ale grémiu představil jako kandidátku. Ještě dopoledne se s ní měl sejít, ale schůzka byla nakonec zrušena.

Jízda na tygru

Do Lidového domu na rozdíl od Valachové dorazil ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). O jeho možném konci v úřadu píší Lidové noviny. Mládek novinářům při svém příchodu na dotaz o své budoucnosti řekl, že politika je jako jízda na tygrovi.

„Na tygru stále jedu,“ poznamenal pak po jednání s premiérem. Probírali prý fungování vlády, ekonomické problémy nebo zahraniční investice. Podle Sobotky šlo o běžnou schůzku s jedním z ministrů. Výhrady má prý ke všem členům vlády, ale říká jim je přímo.

Odvolání navrhl na konci minulého týdne Sobotka v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců na úřadu. Chládek, který šikanu popírá, podle předsedy vlády už nesplňuje přísné nároky na výkon funkce. Ve čtvrtek se s Chládkem sešel prezident, který ho sice nejprve nechtěl odvolat, posléze ale na ministrovo naléhání ustoupil, sdělil Chládek.

Kateřina Valachová (38)
Datum narození: 15. září 1976
Vzdělání: Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně (2001), doktorský studijní program (správní právo) absolvovala tamtéž v roce 2006.
Současná pozice: náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera (od února 2014), ředitelka Sekce Legislativní rady vlády (od 2014).
Předchozí kariéra: právnička na Magistrátu města Brna (2001-2002); vedoucí analytického oddělení Kanceláře veřejného ochránce práv (2003-2004); vedoucí právního odboru Kanceláře veřejného ochránce práv (2004-2012); ředitelka legislativního odboru Kanceláře Senátu (2013-2014).
Ostatní:
- Specializovala se na ústavní a správní právo.
- Letos byla členkou komise pro výběr náměstka pro státní službu.
- Jako náměstkyně se podílela na přípravě služebního zákona.
- Do roku 2014 byla deset let členkou Výboru Rady vlády pro lidská práva.
- V letech 2006-2014 externě vyučovala na Právnické fakultě Masarykovy univerzity
- Mluví německy a anglicky.

Marcelův vzestup a pád. Autor řady scestných nápadů na školství končí