Velké problémy ministryně Malé: v diplomové práci měla opisovat i s překlepy

Taťána Malá

Taťána Malá Zdroj: ČTK

Nová ministryně spravedlnosti Taťána Malá využila při psaní diplomové práce na Panevropské vysoké škole v Bratislavě podle expertů zdroje, ze kterých správně necitovala. Informoval o tom server iRozhlas.

Malá měla opsat části jiné diplomové práce Rodičovská zodpovědnost od Veroniky Grossové. Z publikace České rodinné právo od Milany Hrušákové a Zdeňky Králíčkové pak nynější ministryně měla parafrázovat, aniž by citovala zdroj. Shodu mezi zmíněnými pracemi odhalil specializovaný systém na odhalování plagiátů, o jehož výsledcích informoval server iRozhlas

„Zkopírování cizího textu, vydávání ho za text vlastní, nepřiznání autorství je tím nejhorším prohřeškem, kterého se student může dopustit při přípravě odborného textu,“ uvedl pro server k výsledkům Jan Mach z Vysoké školy ekonomické, který má na této univerzitě na starosti odhalování plagiátů. 

Malá pro server důrazně odmítla, že by při psaní práce udělala chybu. „Samozřejmě, že je to moje autorská práce. Samozřejmě jsem i citovala. Předpokládám, že škola, na které jsem studovala, jakousi kontrolu udělala, měla jsem nějakého oponenta a ten práci uznal, že je v pořádku,“ řekla Malá. Podle informací iRozhlasu nechá Panevropská vysoká škola v Bratislavě kvalitu práce zpětně prověřit.