Verdikt k pražské čističce padne na podzim

Nešťastné smlouvy. Hlavní výhradou Bruselu vůči ústřední čistírně v Praze, ale i dalším téměř třiceti čističkám jsou příliš dlouhé provozovatelské smlouvy

Nešťastné smlouvy. Hlavní výhradou Bruselu vůči ústřední čistírně v Praze, ale i dalším téměř třiceti čističkám jsou příliš dlouhé provozovatelské smlouvy Zdroj: ctk

Otazník, který visí za otázkou financování přestavby pražské ústřední čističky odpadních vod, se změní v tečku a jistotu letos na podzim. Verdikt o finální podobě by měla vynést magistrátní komise podle oficiálních i neoficiálních informací po prázdninách. Čeká na něj netrpělivě kromě Pražanů například i společnost PVK, která má zájem projekt spolufinancovat.

„V pondělí jsme PVK posílali dopis, že stále ještě není rozhodnuto, a že komise nadále jedná,“ sdělila mluvčí magistrátu Tereza Králová. Potvrdila také, že k rozhodnutí o projektu by mělo dojít na podzim.

„Žádné konkrétnější datum stanoveno nebylo. Důležitější než dodržení nějakého termínu je, aby odborná komise a její pracovní skupina dostala adekvátní prostor k diskusi nad možnými alternativami a aby byla zvolena varianta, která bude pro Prahu a pro Pražany nejvýhodnější,“ uvedla.

:

Město muselo začít řešit alternativní financování stavby poté, co ministerstvo životního prostředí počátkem března oznámilo, že Praha nezíská na projekt evropskou dotaci. Přestavba a rozšíření by měla přesáhnout částku 11 miliard korun.

Pražský magistrát již dříve avizoval, že by chtěl dostavbu a přestavbu čistírny uhradit kombinací několika zdrojů. Zvažuje vložení vlastních prostředků, dotace ze státního rozpočtu, předplaceného nájemného či externí financování.

V komisi kromě politiků sedí například i zástupci Pražské vodohospodářské společnosti, ČVUT, VŠCHT a liberecké technické univerzity.