Vláda chce z Lesů ČR a Budvaru miliardy do státního rozpočtu

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Více než sedm miliard korun by mohl ještě letos získat státní rozpočet ze státního podniku Lesy České republiky (LČR) a národního podniku Budějovický Budvar. Příslušným návrhem se bude ve středu zabývat vláda. Zatímco z Lesů šly peníze už loni, v případě Budvaru jde o novinku.

Novela zákona, kterou loni v červenci podepsal prezident Miloš Zeman, umožňuje státu čerpat peníze státních firem do svého rozpočtu. Dosavadní právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala.

Státní kasa si brousí zuby na 7,2 miliardy korun

Ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl v březnu na sněmu Agrární komory v Olomouci, že stát letos získá z Budvaru a LČR 7,2 miliardy korun. Státní rozpočet pro letošní rok prý s touto částkou počítá.

Budějovický Budvar zvýšil loni meziročně zisk o více než 46 procent na 325,84 milionu korun. Podle auditovaných výsledků tržby dosáhly 2,19 miliardy korun. Podle údajů ministerstva zemědělství dosahoval Budvar ke konci letošního září zisk před zdaněním 350 milionů korun.

Podle dokumentu Koncepce strategického rozvoje podniku pro roky 2015 až 2019, kterou minulý týden představil generální ředitel LČR Daniel Szórád, firma letos čeká zvýšení hrubého zisku o 15 procent na dosud nejvyšších 5,68 miliardy korun. V dalších pěti letech podnik čeká postupné snížení zisku až na 3,8 miliardy korun v roce 2019.

Lesy ke konci září disponovaly celkovým finančním majetkem 19,7 miliardy korun. Krátkodobý finanční majetek Budvaru dosahoval 2,9 miliardy korun, dlouhodobý představovaly pouze podíly ve dceřiných společnostech.

Peníze si rozdělí většinou ministerstva

Celkem jedna z miliarda korun by měla zamířit do zemědělství, zbylé peníze se rozdělí mezi různá ministerstva. Podle náměstka ministra financí Jana Gregora jde o prostředky, které státu pomohly udržet plánovaný deficit a byly vzaty do celkové bilance státního rozpočtu.

Podle původních plánů měla do rozpočtu přispět větší částkou i energetická firma ČEZ. Návrh ale ministr financí Andrej Babiš nakonec neprosadil.