Vláda chystá legislativní tornádo. Změny sahají od státních maturit po stavební zákon

Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD)

Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) Zdroj: ČTK

Připavované novinky v zákonech se mají týkat rodin s dětmi, školství, zdravotnictví nebo vydávání stavebních povolení. Opozice nevidí v návrzích téměř nic, co by zemi posunulo dopředu.

Plnou stovku priorit obsahuje legislativní plán vlády na letošní rok. Dvě pětiny tvoří sliby z programu menšinové koalice ANO a ČSSD, třetinu závazky vyplývající z práva EU. Kabinet chce například zlepšit finanční situaci rodin s dětmi, zrychlit vydávání stavebních povolení, zúžit státní maturity nebo zjednodušit podávání daňových přiznání. Podle opozice však nepředvede vláda v letošním roce nic zásadního i proto, že bude dál zatížena kauzami premiéra Andreje Babiše.

„Ambicí je jeden úřad, jedno razítko a jedno povolení,“ popsala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) hlavní změny, které má přinést nový stavební zákon. Jeho věcný záměr chce předložit v říjnu s tím, že samotná norma má podle vládního plánu začít platit až v roce 2023. Babiš nicméně tlačí na Dostálovou, aby povolování staveb zrychlilo do konce funkčního období jeho vlády, tedy do roku 2021.

Šéf rezortu školství Robert Plaga (ANO) hodlá u státních maturit zrušit slohové práce a ústní část. „Ve sněmovně je shoda na tom, že by se zúžily jen na didaktické testy,“ uvedl. Změny avizoval už loni na jaře, kdy kvůli chybám v přijímacích a maturitních testech odvolal ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiřího Zíku.

Další změny chystá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Do poloviny roku má vypracovat novou koncepci fungování zdravotních pojišťoven, která bude zakotvena v zákoně. Počítá i s posilováním e-receptů a rozšířením kompetencí praktických lékařů.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala nevidí ve stovce návrhů takřka nic, co by ČR posunulo mezi nejúspěšnější země světa. „Kde je zákon o liniových stavbách, který měla v prohlášení už vláda Bohuslava Sobotky, v níž seděl i Andrej Babiš? Kde je zákon o právu na digitální službu? Kde jsou zákony omezující byrokracii?“ uvedl.

Fiala dodal, že Babiš promeškal čtvrtinu volebního období svými kauzami a neschopností svých ministrů. „Jeho vláda nepředvedla nic v uplynulém roce a já nevěřím, že se to v tom letošním zlepší,“ míní.

Skeptický je i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Pozastavil se třeba nad záměrem ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), která slibuje elektronická daňová přiznání. „Pokud nebude současně s tím vyřešeno podání sociálního a zdravotního pojištění z jednoho základu na jednotné inkasní místo, tak je to zbytečná práce,“ tvrdí Kalousek.