Vláda posoudí další návrh na omezení imunity

vláda ČR

vláda ČR Zdroj: ctk

Česká vláda se na svém středečním zasedání bude zabývat dalším návrhem na omezení imunity zákonodárců. Podepsaná je pod ním například předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, místopředsedové sněmovny Vlasta Parkanová a Lubomír Zaorálek a předsedové poslaneckých frakcí.

Připravená novela ústavy ruší doživotní imunitu poslanců, senátorů a ústavních soudců. Vláda zřejmě schválí. V parlamentu jsou tak celkem již tři návrhy na omezení imunity.

Předkladatelé připomínají, že stejný návrh již jednou sněmovna schválila, ale Senát ho zamítl. „Zřejmě jen absence značné části senátorů při hlasování byla důvodem, proč novela přijata nebyla - a proto ji ve stejném znění navrhovatelé předkládají znovu,“ stojí v důvodové zprávě.

Jan Kubáček: Nejvyšší čas opustit první republiku

Podle informací na webových stránkách úřadu vlády vláda doporučí sněmovně, aby do návrhu zapracovala úpravu, která vyloučí možnou retroaktivitu. Toto přechodné ustanovení by mělo určit, že se nová pravidla imunity budou vztahovat pouze na případy poslanců, senátorů a ústavních soudců, jejichž mandát vznikne po nabytí účinnosti navržené právní úpravy. Vláda asi doporučí také stanovit dostatečně dlouhou lhůtu pro přípravu změn navazujících zákonů.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová současně předložila sněmovně novelu trestního zákoníku, která se také týká imunity a upravuje promlčecí dobu. Mandát poslance či senátora by do ní neměl být započítán.

Dvě jiné novely týkající se omezení imunity se nyní nacházejí v Senátu, který o nich bude rozhodovat na své červencové schůzi. Jednou z nich je návrh ODS, která chce imunitu omezit pouze na projevy a hlasování v parlamentu. Druhý senátorský návrh, který prosazuje ČSSD, počítá se zrušením doživotní imunity. Senát v dubnu naopak návrh na zrušení imunity neschválil.