Vláda zahájila své zřejmě první vlakové zasedání

Ministři jeli 19. října z Prahy vlakem na výjezdní zasedání vlády v Ústí nad Labem.

Ministři jeli 19. října z Prahy vlakem na výjezdní zasedání vlády v Ústí nad Labem. Zdroj: CTK

Vláda pravděpodobně poprvé zasedala ve vlaku. Během asi 70minutové cesty z Prahy do Ústí nad Labem jednala například o zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru. Hlavním bodem výjezdního zasedání v Ústeckém kraji je prolomení limitů na těžbu hnědého uhlí a situace v regionu.

„U Bíliny chceme, aby ten limit byl minimálně 500 metrů od obcí, aby nedošlo ke zhoršení podmínek bydlení,“ řekl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ještě v noci prý dostával maily s různými stanovisky k prolomení limitů. Hnutí ANO se podle informací ČTK kloní k tomu, aby se limity prolomily na dole Bílina, který patří pod polostátní ČEZ. Uhlí by mělo být využito v teplárnách.

Na jednání kabinetu jdou návrhy dva. Protože vládní koalice nemá na prolomení limitů jednotný názor, bude mít zřejmě každý ministr možnost hlasovat pro jeden z návrhů. Oba návrhy, které má ČTK k dispozici, počítají s tím, že limity se na Bílině prolomí.

V postoji k dalšímu nakládání s dolem ČSA, který vlastní skupina kolem podnikatele Pavla Tykače, se ale usnesení liší. Jedno z nich počítá s návrhem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), aby se rozhodnutí o ČSA odsunulo do roku 2020. Druhé z usnesení se omezuje pouze na to, že ministr průmyslu má do konce roku 2020 v rámci vyhodnocení energetické koncepce předložit analýzu potřeb hnědého uhlí.

Proti prolomení limitů dlouhodobě protestují zejména ekologové, vědci i některá místní občanská sdružení. Úplné prolomení limitů naopak podporují odbory a horníci. Zástupci obou stran dnes demonstrovali i před krajským úřadem v Ústí nad Labem.

Ministři se k výjezdnímu zasedání na Hlavním nádraží v Praze scházeli od zhruba 7:00. S výjimkou vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) ve speciálně připojeném vagonu jednali všichni. Za cestu stihli probrat všechny body, které se netýkaly přímo Ústeckého kraje. Vláda proto zrušila odpolední část svého zasedání v Ústí.