Vláda zavřela obchody a restaurace. Dostupné zůstávají prodejny potravin a lékárny

Restaurace Demínka v Praze.

Restaurace Demínka v Praze. Zdroj: Blesk - Daniel Černovský

Restaurace, ilustrační foto
Zavřené restaurace v obchodním centru na Černém mostě v Praze.
Restaurace, ilustrační foto
Obchody s potravinami zůstávají otevřené.
5
Fotogalerie

Vláda v sobotu na dobu následujích deseti dnů zakázala provoz restaurací, heren a prodejen s výjimkou potravin, lékáren, drogerií nebo čerpacích stanic a některých dalších. U stravovacích zařízení je dále povolen provoz jídelen pro zaměstnance. Opatření, které je publikováno na webu vlada.cz, platí od šesté hodiny ranní. 

Výjimka u uzavření obchodů platí dále například pro prodejny výpočetní techniky a spotřební elektroniky, malých domácích zvířat a krmiv a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů či tabákových výrobků. Otevřené zůstanou i pobočky bank.

„Udělali jsme to proto, aby se lidé nenastěhovali do obchodních center," uvedl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda o nových opatřeních rozhodla na mimořádném zasedání o půnoci z pátka na sobotu. „Jediným účinným prostředkem, jak zamezit šíření nemoci, jsou bariérová opatření, zamezení mezilidského kontaktu," dodal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Výjimku u zákazu přítomnosti lidí v restauracích tvoří provozovny, které neslouží pro veřejnost, například zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a vězeňských zařízení. Zákaz se nevztahuje ani na prodej mimo provozovnu, tedy třeba provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny. Původně byl od pátku vstup do stravovacích služeb zakázán mezi 20:00 a 06:00.

Na 10 dní je také zakázána činnost provozoven stravovacích služeb v nákupních centrech s plochou přes 5000 metrů čtverečních. Zákaz provozu heren a kasin v usnesení není omezen konečným termínem 24. března 06:00, jako je tomu u ostatních opatření.

V Česku je podle údajů z pátečního večera 150 lidí nakažených novým typem koronaviru. V karanténě je zhruba 6900 lidí.