Vládní výbor doporučil do dozorčí rady ČEZ Sixtu a Blažka

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Vládní výbor pro personální nominace doporučil na pondělním zasedaní nominaci zástupců ministerstva financí (MF) Jana Sixty a Petra Blažka do dozorčí rady ČEZ. Na podnět ministra Andreje Babiše (ANO) byl naopak stažen návrh na nominaci Lászlo Hajnala. Noví kandidáti by v dozorčí radě měli vystřídat prvního náměstka MF Lukáše Wagenknechta a Jiřího Borovce. Valná hromada ČEZ se uskuteční v pátek.

Sixta byl v květnu jmenován státním tajemníkem na ministerstvu financí. Od začátku roku na úřadu vedl kabinet a měl na starosti řízení ministerstva. Před příchodem na ministerstvo financí pracoval více než deset let na vedoucích pozicích ve státní správě, naposledy jako první náměstek ministra pro vnitřní bezpečnost na ministerstvu vnitra. V předchozích letech působil na postu náměstka také na ministerstvu zemědělství a na ministerstvu pro místní rozvoj.

Blažek, který na ministerstvu financí působí jako ředitel odboru strategických majetkových účastí, byl již členem dozorčí rady ČEZ loni od červnové valné hromady do konce září. Poté ho nahradil lidovecký kandidát Robert Šťastný. Koaliční lidovci si totiž po loňské valné hromadě stěžovali na změny, které v dozorčí radě společnosti loni udělal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš se proto ke konci září jednoho „svého“ člověka v radě vzdal.

Blažek nicméně stále působí v dalších dozorčích radách státních podniků, například v Českém Aeroholdingu, státním správci ropovodů MERO a v pojišťovací společnosti EGAP. Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát, kterému ve společnosti přes ministerstvo financí patří asi 70 procent akcií, má osm členů. Zbytek jsou zástupci zaměstnanců.