Volby jako řešení krize? Praha by na nové vedení čekala dlouhé měsíce

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: CTK

Jednou z možností, jak řešit situaci ve vedení Prahy po rozpadu seskupení ANO, ČSSD a Trojkoalice, je vypsání nových voleb do zastupitelstva hlavního města. S ohledem na zákonné podmínky pro tento krok a lhůty s ním související je to ale varianta spíše teoretická a zdlouhavá. Na nové zastupitelstvo by si Pražané museli počkat nejméně tři měsíce, podobně jako obyvatelé jiných obcí. Pražští politici se zatím o možnosti nových voleb nezmiňují.

Nové volby by se podle zákona konaly v Praze v případě, že by se více než polovina ze stávajících 65 zastupitelů hlavního města rozhodla vzdát mandátu a totéž by učinili i jejich náhradníci.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nebo její případný nástupce by poté museli návrh na vyhlášení voleb poslat ministerstvu vnitra do 30 dnů. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) by ve stejné lhůtě musel volby vyhlásit. Komunální volby musejí být vyhlášeny nejpozději 90 dnů před jejich konáním.

Na rozdíl od parlamentních voleb zákon o obecních volbách, podle něhož se vybírá i zastupitelstvo hlavního města, se zkrácením volebních lhůt nepočítá. Kandidátky by tak musely být sestaveny a předloženy do 66 dnů před volbami.

Další cestou k novým volbám by podle zákona o obcích i hlavním městě Praze bylo rozpuštění zastupitelstva ministrem vnitra. Chovanec by to ale mohl udělat v případě, pokud by se zastupitelstvo půl roku nesešlo v usnášeníschopné sestavě. Dalším důvodem by bylo to, pokud by nerespektovalo rozhodnutí soudu o povinnosti vyhlásit místní referendum.

Do doby zvolení nového zastupitelstva by jeho úkoly podle okolností plnilo s omezenými pravomocemi buď dosavadní zastupitelstvo, nebo rada hlavního města. Pokud by ani ta nefungovala, Prahu by řídil pouze primátor či primátorka.

Po loňských volbách vládly v Praze ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Koalice se rozpadla poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních. Spory mezi stranami se dál vyhrotily, když zastupitelstvo odvolalo předsedu výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD).

Trojkoalice deklarovala, že se chystá domlouvat koalici s TOP 09 a ODS. Jak a kdy bude sestaveno nové vedení města, zatím nedokázal nikdo říct. Žádné z politických stran se zatím nepodařilo získat v 65členném zastupitelstvu většinu.

Už nebude líp. Teď má být hůř, říká Andrej Babiš