Voliče druhé kolo tradičně nezajímá. Sobotka doufá v zisk devíti mandátů

Senátní volby 2014

Senátní volby 2014 Zdroj: ctk

Zájem voličů o finále letošních senátních voleb byl zatím tradičně nízký. Za prvních šest hodin přišlo ve většině obvodů hlasovat kolem 10 procent voličů. Před týdnem, kdy se konalo první kolo senátních voleb s komunálními volbami, byla účast zhruba dvakrát vyšší. Podle volebních komisařů by mohla být účast nižší než při minulých senátních volbách.

Volební účast v Praze činila asi 11 procent. Stejné číslo sdělila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková i mluvčí Prahy 9 Linda Urbášková. Ve středních Čechách se pohybovala účast kolem deseti procent. „Chodí spíše starší lidé, jsou odpovědnější, je to vidět,“ řekla mluvčí Kolína Jiřina Holubová.

V Příbrami zatím hlasovalo asi 9,5 procenta voličů, v Kladně necelých devět procent. V dalším velkém regionu, Jihomoravském kraji, dosáhla účast v průměru asi 12 procent. Podle Evy Sychrové z krajského úřadu je to o polovinu méně než minulý týden.

Třeba ve Zlíně minulý pátek k 20:00 odevzdalo hlas v prvním kole senátních voleb asi 20 procent voličů, kdežto ve druhém kole to bylo za stejnou dobu podle Tomáše Langa z kanceláře primátora jen asi 12 procent. V Uherském Hradišti před týdnem přišla k 20:00 asi čtvrtina voličů a tento pátek podle mluvčího radnice Jana Pášmy asi 16 procent.

V Moravskoslezském kraji místy nedosahovala volební účast ani zmíněných průměrných deseti procent. V Ostravě se pohybovala okolo sedmi procent a na Karvinsku kolem osmi procent. Vyšší byla třeba ve Frýdku-Místku, kde podle mluvčí radnice Jany Matějíkové dosahovala asi 13 procent.

Senátním cílem pro ČSSD je devět mandátů
Pro sociální demokracii zůstává pro druhé kolo senátních voleb cílem devět získaných mandátů, tedy třetina celkového počtu, který je ve hře. Novinářům to dnes ve Slavkově u Brna na Vyškovsku, kde volil do Senátu, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Chce také, aby si současná vládní koalice podržela v Senátu většinu. Podle něj je důležité, aby lidé přišli k volbám.
„Tyto senátní volby budou důležité pro podporu vlády. Na půdě Senátu je důležité, aby vládní koalice získala většinu, aby bez problémů mohly být v Senátu schvalovány návrhy zákonů,“ uvedl Sobotka. Chce také, aby koalice měla dostatek hlasů pro ústavní změny. Uvedl to například v souvislosti se zákonem o referendu nebo zákonem o prokazování původu majetku.

Zájem o druhé kolo senátních voleb nebyl velký ani na Vysočině, na Pelhřimovsku a Žďársku se podle oslovených volebních okrsků kolem 20:00 pohyboval v rozmezí pět až 16 procent. Třeba do volební místnosti na obecním úřadě v Obratani přišlo necelých pět procent voličů. Okrsky na Olomoucku a Přerovsku také hlásí nižší účast oproti prvnímu kolu. „Odhadujeme ji na maximálně deset procent,“ řekla ČTK Marie Mazánková z olomouckého krajského úřadu.

Ve trojici obvodů, kde se koná druhé kolo senátních voleb v hradeckém kraji, hlásí výrazně nižší účast než před týdnem. „V sedmi náhodně vybraných okrscích v Hradci Králové se volební účast pohybuje od 9 do 14,6 procent,“ řekla mluvčí královéhradecké radnice Magdaléna Vlčková.

Velmi málo voličů přišlo ve druhém kole i v obvodech Cheb a Plzeň - město. V Plzni oslovené komise hlásily účast jen osm až devět procent. V Chebu některé velké okrsky dosáhly večer až k deseti procentům, ale v Tachově zase byla účast jen těsně nad šest procent. Minimální zájem voličů zaznamenali také ve strakonickém obvodě. Podle předběžných odhadů k urnám přišla zhruba desetina voličů. Na některých místech regionu je však účast ještě nižší.

Druhé kolo voleb
Finále senátních voleb se týká 2,85 milionu voličů, z nichž si minulý pátek a sobotu přišlo senátory vybírat 1,1 milionu lidí. Účast tedy byla 38,62 procenta a ovlivnily ji i souběžně pořádané komunální volby, v senátním finále bývá zájem voličů nižší. Nejvyšší účast ve druhém kole senátních voleb byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,6 procenta voličů. Nejnižší byla o dva roky později - dosáhla jen 18,4 procenta.