Výběr se zužuje, Syková ani Teska Arnoštová školství nepovedou

Senátorka Eva Syková

Senátorka Eva Syková Zdroj: Martin Vlcek, Kancelar Senatu

Senátorka Eva Syková (za ČSSD) ani náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) zřejmě novou ministryní školství nebudou. Obě potvrdily, že s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) o této problematice nejednaly a žádnou schůzku naplánovanou nemají. Teska Arnoštová se jen s premiérem potká v pátek na jednání stranického grémia. Předseda vlády plánuje jméno nástupce Marcela Chládka (ČSSD) oznámit v pátek.

Jako nejvážnější kandidát na Chládkův post se nyní podle některých zdrojů blízkých premiérovi jeví prorektor Univerzity Karlovy Stanislav Štech. Ten se v úterý kvůli problémům v oblasti školství sešel s premiérem, ale ani po schůzce nechtěl komentovat, zda nabídku na ministerský post dostal.

V úterý se také ministerský předseda sešel s náměstkyní ministra pro legislativu a lidská práva Kateřinou Valachovou. I když se mluví o řadě dalších kandidátů, seznam skutečných adeptů není podle některých zdrojů blízkých premiérovi nikterak rozsáhlý.

Zdrženlivý Zeman

Sobotka nového člověka do čela ministerstva školství hledá od pátku. Ve čtvrtek večer oznámil, že navrhne Chládkovo odvolání. Tento krok dal do souvislosti s nařčeními o ministrově šikaně podřízených.

Minulý pátek návrh zaslal prezidentu Miloši Zemanovi, ale ten ho ještě nepodepsal. S Chládkem se chce teprve sejít, schůzka se má uskutečnit ve čtvrtek odpoledne. Hned v pátek plánuje Sobotka představit prezidentovi svého kandidáta na ministra školství.