Výhodnější vyvlastnění: cena za půdu pro dálnice bude 16krát vyšší

Stavba dálnice

Stavba dálnice Zdroj: ctk

Stát zřejmě bude moci nabízet vyšší výkupní ceny za zemědělskou a lesní půdu pro stavbu silnic a dálnic. Odhadní cenu bude moci zvýšit až šestnáctinásobně. Sněmovna to schválila hlasy vládní koalice v rámci novely zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Normu nyní dostane k projednání Senát.

Novela předpokládá, že pokud se vlastníci pozemků rozhodnou prodat státu požadované pozemky dobrovolně, budou moci získat za čtvereční metr zemědělské půdy až 525 korun jako bonus k ceně stanovené znaleckým posudkem. Bonus ale bude klesat v čase. Při dalších nabídkách už bude nižší. Cena zemědělské půdy i s bonusem nebude moci překročit tři čtvrtiny ceny stavebního pozemku v dané lokalitě.

Zákon nyní umožňuje vyplácet bonusy od osmi do 35 korun za čtvereční metr, tedy dvojnásobek odhadní ceny. To podle vlády „nemá dostatečný motivační účinek pro rychlé rozhodování vlastníků a uzavírání kupních smluv“.

Některým opozičním poslancům vadilo nastavení bonusu a tvrdí, že podmínky pro jeho vyplácení nejsou nastaveny průhledně. To by podle nich mohlo nahrávat korupci, pokud o výkupní ceně budou rozhodovat úředníci z Ředitelství silnic a dálnic, uvedl předseda poslanců ODS a exministr dopravy Zbyněk Stanjura.

Jiné návrhy zablokovali

Současný šéf tohoto úřadu Antonín Prachař to odmítl s tím, že o výjimce pro výkupní cenu bude nakonec rozhodovat ministr dopravy s ohledem na okolnosti, pokud bude nutné odstranit zjevné nespravedlnosti v případě nabízené ceny.

Stanjura neúspěšně navrhoval zvýšit výkupní cenu pevně na osminásobek odhadní ceny nebo za cenu v místě obvyklou. Podle Prachaře by ale zvýšení na osminásobek posunulo cenu pozemku jen na 160 korun za metr čtvereční. Sněmovna neschválila ani návrh poslance KSČM Karla Šidla, aby kraje a obce měly šanci vykupovat pozemky za stejných podmínek jako stát.