Výkupní ceny půdy dosáhnou šestnáctinásobek. Zeman podepsal zákon

D11

D11 Zdroj: ctk

Stát bude moci nabízet vyšší výkupní ceny za zemědělskou a lesní půdu pro stavbu silnic a dálnic. Odhadní cenu bude moci zvýšit až šestnáctinásobně. Vyplývá to z novely zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury, kterou podepsal prezident Miloš Zeman.

Novela předpokládá, že pokud se vlastníci pozemků rozhodnou prodat státu požadované pozemky dobrovolně, budou moci získat za čtvereční metr zemědělské půdy až 525 korun jako bonus k ceně stanovené znaleckým posudkem. Bonus ale bude klesat v čase, při dalších nabídkách už bude nižší. Cena zemědělské půdy i s bonusem nebude moci překročit tři čtvrtiny ceny stavebního pozemku v dané lokalitě.

Zákon nyní umožňuje vyplácet dvojnásobek odhadní ceny, ta se u zemědělské půdy pohybuje obvykle od osmi do 35 korun za čtvereční metr. To podle vlády nemá dostatečný motivační účinek pro rychlé rozhodování vlastníků a uzavírání kupních smluv.

Prostor pro korupci

Podle ministerstva dopravy se bude vždy vycházet z konkrétní ceny pozemku stanovené znalcem. Šestnáctinásobek bude maximální možné navýšení, které bude schvalovat ministr dopravy a týkat se bude jen mimořádných případů. Pravicové opozici ve Sněmovně se to nelíbilo a uváděla, že se tím otevírá prostor pro korupci.

„Ředitelství silnic a dálnic a další investorské organizace budou moci nabízet až osminásobek ceny pozemku, i to je ale výrazně lepší motivace pro majitele než současná výše bonusů,“ uvedl již dříve mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.