Vyražené zuby exposlance Babáka zůstaly bez trestu, Háša za ně nemůže

Michal Babák, Věci veřejné

Michal Babák, Věci veřejné Zdroj: ctk

Soud dnes zprostil obžaloby podnikatele Jaroslava Hášu, který se popral v srpnu 2011 v baru nedaleko Sněmovny s tehdejším poslancem Věcí veřejných Michalem Babákem. Nelze prý prokázat, že politikovi vyrazil přední zuby. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Incident se stal po půlnoci 31. srpna 2011. Podle svědků byl Babák v baru Blue Light arogantní a choval se agresivně. Výpovědi týkající se samotné potyčky s Hášou se ale podle soudu liší a nelze přesně určit, zda podnikatel poslanci vrazil pěstí do obličeje. Podle znalců je pravděpodobnější, že se Babák zranil při pádu na zem, nebo si vyrazil zuby o podlahu.

„Nebyla zjištěna žádná příčinná souvislost mezi zraněním poškozeného a jednáním obviněného,“ zdůraznila mimo jiné soudkyně. Podobně se vyjádřila také žalobkyně v závěrečné řeči, ve které navrhla, aby se případ řešil ve správním řízení. Soudkyně také odkázala Babáka s jeho požadavkem na zaplacení zhruba 88 tisíc korun za nové zuby na civilní řízení.

Soud nechal kvůli vyřešení případu vypracovat posudek lékařské fakulty Univerzity Karlovy, podle kterého se muži zřejmě zranili hlavně kvůli tomu, že se vzájemně drželi. „Nebýt držení, nedošlo by ke zranění obou,“ dodala soudkyně. Háša se podle lékaře zranil na ruce střepy skla.

Háša si najal kancelář Sokola

Babák se jednání neúčastnil a jeho zmocněnec uvedl, že si nechá lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání. Stejně se vyjádřila státní zástupkyně. Háša ČTK řekl, že celé jednání je fraška a bude po státu požadovat odškodnění a náhradu za právní zastoupení, za které zaplatil podle svých slov hodně peněz. Zastupovala ho kancelář známého advokáta a někdejšího ministra vnitra Tomáše Sokola. Při dnešním jednání to byl právník kanceláře Michal Marini.

Na projednání pranice trval Nejvyšší soud, podle nějž je vyražení dvou řezáků „zraněním viditelným a hyzdícím“. Za způsobení těžké újmy na zdraví Hášovi hrozí dva až osm let vězení.