Vyšší daňová sleva na děti míří ke schválení, může platit od počátku roku

ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny

ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny Zdroj: ctk

Sněmovna dnes propustila do třetího čtení novelu zákona o daních z příjmů, která od letošního roku zvyšuje daňovou slevu. Sněmovna by ji mohla schválit v takové podobě, která umožní uplatnit vyšší slevu už od počátku roku. Původně měla novela vstoupit v účinnost už od letošního 1. ledna, to se ale nepodařilo stihnout. Rozpočtový výbor přijal loni v listopadu pozměňovací návrh, který umožní, aby se vyšší slevy daly uplatnit již od počátku letošního roku.

Daňové zvýhodnění na druhé dítě se má zvýšit o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě má vzrůst o 300 korun měsíčně. Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy měnit nemá. Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle návrhu na 13 404 korun ročně. U druhého dítěte by měla roční částka stoupnout ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17 004 korun na 20 604 korun.

V dnešním druhém čtení mohli poslanci přednášet pozměňovací návrhy. Předseda ODS Petr Fiala navrhl zrušit sedmiprocentní solidární daň, která se odvádí z mezd překračujících 48násobek průměrné mzdy, tedy z částky asi 1,2 milionu korun ročně. Podle Fialy jde o krok ke zjednodušení daňového systému. Solidární zdanění či solidární přirážku zavedl daňový balíček vlády Petra Nečase (ODS) z roku 2012. Jeho platnost měla původně skončit v roce 2015, ale koaliční vláda ČSSD, ANO a lidovců tomu zabránila.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura předložil návrh, který umožní obnovit slevy pro manželku a děti i pro ty živnostníky, kteří využívají při výpočtu daně z příjmů výdajové paušály. Paušály slouží k tomu, aby podnikatelé nemuseli dokládat podrobně veškeré daňové výdaje.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale návrhy ODS označil za oblbování veřejnosti a podnikatelů. Vyčetl ODS, že když byla vládě, zvýšila daně a nyní se tváří, že chce lidem peníze vrátit.

Danění malých slunečních elektráren bude jednodušší

Novela také usnadňuje danění malých slunečních elektráren. Nyní jsou příjmy z provozování výroben elektřiny zdaňovány jako příjem z jiného podnikání a k němu je třeba podnikatelské oprávnění. Nově ministerstvo financí navrhuje, aby například u solárních elektráren s instalovaným výkonem do deseti kilowatt, na které už nemusí být licence, již nešlo o příjmy ze samostatné činnosti, ale o ostatní příjmy. Tyto příjmy do 30 tisíc korun ročně budou osvobozeny od daně.

Rozpočtový výbor doporučil, aby výdaje na homologaci a certifikaci výrobků byly stejně jako ostatní výdaje na výzkum a vývoj odečitatelnou položkou od základu daně.

Vláda schválila opětovné navýšení daňové slevy na dítě