Vystrčil zaplatí vysokou cenu, hrozí Peking. Petříček si předvolá čínského velvyslance

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vystoupil na investičním fóru v hlavném městě Tchaj-wanu Tchaj-pej. (31. 8. 2020)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vystoupil na investičním fóru v hlavném městě Tchaj-wanu Tchaj-pej. (31. 8. 2020) Zdroj: Reuters

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.
Předseda Senátu Miloš Vystrčil.
3
Fotogalerie

Ministerstvo zahraničí si tento týden předvolá čínského velvyslance v Česku kvůli prohlášení šéfa čínské diplomacie, že předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny. Před odletem do Slovinska na Bledské strategické fórum to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

"Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus," řekl Wang, který je na návštěvě Německa. Dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená "znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů" a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou "otevřenou provokaci" předsedy českého Senátu a protičínských sil, které stojí za ním.

Podle Vystrčila je Wangovo prohlášení podobné tomu, co bylo obsaženo v čínském dopise, který obdržel bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera. Připomněl tak kauzu dokumentu, který byl objeven v pozůstalosti Kubery. Čínská ambasáda se v něm ostře vymezovala proti jeho plánované cestě na Tchaj-wan.

"Mě samozřejmě to prohlášení mrzí, protože zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky. Jsme svobodná země, která má zájem mít dobré vztahy se všemi, a já věřím, že tomu tak bude i přes to prohlášení," řekl Vystrčil českým novinářům. "Znovu musím zopakovat, že tato cesta nemá v žádném případě cíl se vůči někomu vymezovat. Tato cesta má za účel spolupracovat a vytvářet co nejlepší podmínky pro hospodářský rozvoj České republiky a samozřejmě pro spolupráci mezi demokratickými zeměmi," dodal.

Vystrčil na Tchaj-wan přiletěl v neděli, cestu ukončí v pátek. Proti návštěvě Čína několikrát ostře protestovala. Postavili se proti ní také například český prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš.

Dnes se předseda horní komory Parlamentu zúčastnil setkání českých a tchajwanských firem na podnikatelském fóru. Na Tchaj-wan s ním přicestovali zástupci asi čtyřicítky českých podniků, většinou z oblasti nových technologií.

Vystrčil, kterého doprovází sedm senátorů či pražský primátor Zdeněk Hřib, řekl, že čeští politici na Tchaj-wan přijeli, aby vytvořili vhodné prostředí pro spolupráci českých a tchajwanských podnikatelů i obou zemí. Cílem cesty samotných podnikatelů podle něj je, aby navázali potřebné kontakty a uzavřeli výhodné kontrakty. "Prosím, udělejme všechno proto, aby tomu tak bylo. Sledují nás nejen lidé v Česku, nejen lidé na Tchaj-wanu, ale sleduje nás celý svět," vyzval šéf Senátu. Úspěšnost mise podle něj ovlivní budoucnost. Českým podnikatelům poděkoval za odvahu na Tchaj-wan přijet.

Na konferenci vystoupila i tchajwanská ministryně hospodářství Wang Mej-chua. Poznamenala, že česko-tchajwanské podnikatelské fórum je jedinou velkou akcí, kterou Tchaj-wan od vypuknutí epidemie koronaviru uspořádal. Připomněla, že Tchaj-wan téměř 140 dní po sobě nezaznamenal žádné místní případy nákazy koronaviru.

Omluvila tak přísná hygienická opatření, která cestu české delegace doprovází. Její členové musí mít neustále nasazeny roušky a podstoupit museli dva testy na koronavirus v ČR a jeden po příletu do Tchaj-peje. Další test je čeká v úterý.

Wangová poznamenala, že ačkoli jsou Česko a Tchaj-wan geograficky vzdálené země, vztah mezi nimi byl vždy velmi těsný. Připomněla investice tchajwanských firem v ČR i společné podniky, které české a tchajwanské společnosti založily na Tchaj-wanu, aby společně pronikly na asijsko-pacifický trh.