VZP vybírá ambulance, s nimiž už neuzavře novou smlouvu

Lékaři

Lékaři Zdroj: E15

Největší zdravotní pojišťovna si pořídila nástroj, jak prověřit náklady soukromých ambulancí. A hned u první zkoumané skupiny – kardiologů z Prahy a středních Čech – zjistila několik podezřelých lékařů. K nim teď pojišťovna posílá revizní lékaře a bude s nimi jednat. „Hledali jsme odlišné vzorce chování u čtvrtiny nejdražších a čtvrtiny nejlevnějších ambulancí,“ popsal postup Daniel Hodyc z Advance healthcare management institute, který analýzu prezentoval.

Analýzy nákladů budou (po porovnání výsledků s doporučenými lékařskými postupy) pro VZP vodítkem, s kým novou smlouvu vůbec neuzavře. O lékaře s neodůvodněně vysokými náklady nebude mít zájem. Na druhé straně zřejmě ani o takové, kteří vůbec nevykazují vyšetření, která se v jejich oboru očekávají.

„VZP chce v budoucnu ve smluvní politice klást větší důraz na posouzení kvality a kompetencí ambulantních specialistů. A ráda by tato kritéria měla připravená při formování strategie další smluvní politiky v daném segmentu,“ uvádí ředitel regionální pobočky VZP pro Prahu a Středočeský kraj Pavel Pivrnec.

Prověrkou projdou i ORL a diabetologie

Zahájená prověrka se neomezí jen na kardiology. Součástí pilotního projektu budou také ambulance ORL a diabetologie. Kontrolou zřejmě projdou postupně data z výkazů od všech ambulancí. Pojišťovna je bude chtít stihnout, ještě než bude se soukromými lékaři podepisovat nové smlouvy.

Téměř 90 procentům ordinací ambulantních specialistů končí smlouvy s VZP na konci roku 2015. Pojišťovna přitom před časem avizovala, že lékařům nabídne plošně smlouvy na dobu neurčitou, aby jim poskytla jistotu. Za celý program a analýzy včetně pilotního projektu zaplatí VZP přes 400 tisíc korun.

Zástupci soukromých lékařů nejsou podrobně s analýzou seznámeni, s posuzováním nákladů ovšem počítají. „Mám za to, že nákladovost ordinace průběžně kontroluje každá pojišťovna a věnuje tomu pozornost,“ říká kardiolog a předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

VZP škrtla první doporučený lék. Není nejlevnější