Z Česka půjde na obnovu Sýrie téměř 200 milionů korun, schválila vláda

z podminovaného Sindžáru

z podminovaného Sindžáru Zdroj: Lenka Klicperova, Jarmila Stukova

Česko poskytne Sýrii do roku 2019 celkem 195 milionů korun na humanitární, rozvojovou a rekonstrukční pomoc. Plán pomoci schválila vláda. Pomoc by se měla zaměřit mimo jiné na podporu vzdělávání či obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení.

ČR poskytuje v souvislosti s konfliktem v Sýrii průběžně peníze na humanitární pomoc. Podle ministerstva zahraničí jsou však tyto prostředky nedostatečné. Proto navrhlo uvolnění dalších financí, které mají zmírnit důsledky mnohaletého konfliktu a zmírnit migrační vlnu.

Pomoc by měla směřovat na celé území Sýrie včetně obležených měst. Podporovány budou jak projekty, na kterých se budou podílet tuzemské neziskové, podnikatelské i akademické subjekty ve spolupráci se syrskými a mezinárodními organizacemi, tak vysílání expertů, organizování školení a poskytování stipendií pro studium na českých veřejných vysokých školách.

„Pomoc bude také zaměřena na obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení a další infrastruktury nezbytné pro ekonomický a sociální rozvoj, zčásti též na dlouhodobější podporu vzdělávání, občanské společnosti, místních komunit i jejich samospráv,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě. Česká republika by v příštích letech chtěla v Sýrii také posílit ekonomickou diplomacii.

Materiál počítá rovněž s vytvořením meziresortní pracovní skupiny, která bude na naplňování programu dohlížet a bude vybírat vhodné projekty a iniciativy.