Z pražských investic spolkne v roce 2016 nejvíc Blanka a čistírna

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: Michael Tomes, E15

V rámci investic v roce 2016 spolkne z pražského rozpočtu největší částku stavba tunelu Blanka a výstavba Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Na obě stavby je dohromady v návrhu rozpočtu vyčleněno 3,5 miliardy korun. Celkem plánuje Praha na investice 12,71 miliardy, což je o 1,6 miliardy víc než v letošním rozpočtu. Příjmy mají být 43,6 miliardy a výdaje 58,7 miliardy, rozdíl město dorovná ze státních příspěvků. Rozpočet musí ještě 17. prosince schválit pražští zastupitelé.

Celkově by měl rozpočet dosáhnout 60,4 miliardy, tedy zhruba o 2,8 miliardy více než letos. Oproti letošku stoupnou běžné výdaje ze 40,9 miliardy na plánovaných 41,3 miliardy - zvýšení způsobilo například zprovoznění nového úseku metra A do Motola a o půl miliardy bude vyšší částka, kterou dá Praha městským částem, celkem vydá 4,08 miliardy. Příjmy pak mají být asi 43,6 miliardy, tedy o 1,5 miliardy vyšší než letos.

Nejvíce peněz z rozpočtu spolknou oblasti dopravy a rozvoje města a infrastruktury. Společně to bude téměř 8,8 miliardy korun, samotná doprava pak 4,72 miliardy.

Peníze město v oblasti infrastruktury a rozvoje plánuje investovat zejména do první fáze přestavby ÚČOV na Císařském ostrově. Na čističku má jít 2,23 miliardy. Výstavbu nové vodní linky zahájila Praha letos na začátku listopadu a stavba vyjde na téměř šest miliard. Celkem má přestavba ÚČOV stát přes deset miliard.

Strategické investice Prahy v roce 2016
Stavba částka
Nová vodní linka ÚČOV 2,227 miliardy
Tunel Blanka 1,334 miliardy
Příprava stavby trasy D 500 milionů
Protipovodňová opatření 296 milionů
Rekonstrukce Libeňského mostu 279 milionů
Oprava Šlechtovy restaurace 173 milionů
Záchranka 119 milionů

Mezi plánovanými investicemi v rámci rozvoje obce je pak také revitalizace Malostranského náměstí. Podle důvodové zprávy k rozpočtu je na začátku roku 2016 počítáno s dopracováním projektové dokumentace. Peníze půjdou i na druhou fázi oprav Karlova náměstí, Letenských sadů nebo opravu toalet na Petříně. Revitalizován by měl být i rybník ve Stromovce nebo parková část na Hradčanském náměstí.

V oblasti dopravy zatíží rozpočet nejvíce dofinancování stavby tunelu Blanka, který byl zprovozněn letos v září. Celkem je na Blanku v rámci kapitálových výdajů plánováno asi 1,3 miliardy. Tunel vyjde celkem na asi 43 miliard.

Půl miliardy na metro D

Blanka není jedinou dopravní stavbou, do které chce město vložit své peníze. Půlmiliardu má spolknout příprava výstavby nové trasy metra D z Pankráce do Písnice, zhruba stejnou částku má město i v letošním rozpočtu. Dalších několik milionů korun půjde na přípravu stavby Dvoreckého mostu, který má propojit Prahu 4 a 5 a který má být v budoucnu určen pouze pro pěší, tramvaje nebo záchranku a hasiče. Přes 300 milionů je určeno na opravy a výstavbu tramvajových tratí, mezi projekty je například zahrnuta nová tramvajové trať z Barrandova do Slivence. V rozpočtu je počítáno také s vybudováním protihlukových opatření nebo parkovišť P+R.

Půl miliardy do školství

V rámci školství by město mohlo investovat až 448 milionů. Jde jak o dostavbu škol, tak o rekonstrukce těch stávajících. Například na gymnáziu Na Vítězné plánu bude dostavěna jídelna, gymnázium v Přípotoční ulici bude mít novou fasádu a pavilon bude přistavěn u ZŠ Ružinovská. V oblasti zdravotnictví a sociální péče pak bude opraveno patro dětského domu Charlotty Masarykové a peníze jsou vyčleněny také na stavbu nového sídla záchranky, zhruba 120 milionů korun. Nakoupena by měla být i desítka nových sanitních vozů.