Z prezidentských kandidátů je na internetu nejpopulárnější Franz

Prezidentský kandidát Vladimír Franz se originálním způsobem zapojil do sběru podpisů za svou kandidaturu. Podepsal se pod petici za kandidaturu všech svých konkurentů, které považuje za demokraticky smýšlející kandidáty. Vyzval je zároveň, aby se zachovali stejně. (Foto ČTK)

Prezidentský kandidát Vladimír Franz se originálním způsobem zapojil do sběru podpisů za svou kandidaturu. Podepsal se pod petici za kandidaturu všech svých konkurentů, které považuje za demokraticky smýšlející kandidáty. Vyzval je zároveň, aby se zachovali stejně. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Bývalý premiér Miloš Zeman patří k favorizovaným kandidátům prezidentské volby. (Foto ČTK)
Zemanovým nejvážnějším protivníkem bude podle názoru odborníků někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer.  (Foto ČTK)
Na ministerstvu vnitra se jako prezidentský kandidát zaregistroval také místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Využil nominaci senátorů své strany, i když souběžně získal také 55 tisíc podpisů občanů pod podpůrnou petici a překročil tedy požadovaný limit.
Kandidátem strany TOP 09 na prezidentskou funkci je její předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
Svou přihlášku podpořenou podpisy více než pěti desítek tisíc občanů předložila také bývalá europoslankyně a předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková.  (Foto ČTK)
11
Fotogalerie
Mezi uživateli internetu byl v říjnu nejpopulárnějším kandidátem na prezidenta Vladimír Franz. Téměř dvě třetiny příspěvků na veřejně dostupných diskusních fórech, které se o Franzovi zmiňovaly, byly pozitivní. Těsně za ním následovala Táňa Fischerová.

O něco větší odstup měla třetí Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Nejméně sympatií internetoví uživatelé chovali k Přemyslu Sobotkovi (ODS). Vyplývá to z průzkumu společnosti Captaworks, která internetová diskusní fóra dlouhodobě monitoruje.

Společnost porovnávala více než 82 tisíc diskusních příspěvků na zpravodajských serverech, blozích, diskusních fórech nebo sociálních sítích, které se přímo týkaly prezidentských kandidátů.

Pořadí Jméno Poměr pozitivních zmínek (v procentech)
1. Vladimír Franz 63,3
2. Táňa Fischerová 63
3. Zuzana Roithová 57,6
4. Karel Randák 54,7
5. Jiří Dientsbier 53,5
6. Tomio Okamura 53,4
7. Karel Schwarzenberg 50,4
8. Jan Fischer 49,3
9. Klára Samková 49,2
10. Jana Bobošíková 49,2
11. Ladislav Jakl 49
12. Miloš Zeman 49
13. Vladimír Dlouhý 47,5
14. Přemysl Sobotka 45,7

Výtvarník a skladatel Vladimír Franz, který přihlášku do prezidentské volby podal v pondělí, byl v říjnu v 63,3 procenta příspěvků zmiňován v pozitivním smyslu. Herečka Táňa Fischerová za ním zaostala jen o tři desetiny procenta.

O Roithové se pozitivně zmiňovalo 57,6 procenta příspěvků. Čtvrtý byl bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák a pátý místopředseda ČSSD Jiří Dientsbier.

Na opačném konci tabulky skončil místopředseda Senátu Sobotka s necelými 46 procenty pochvalných příspěvků. V poslední trojici ho doplnili bývalý ekonomický ministr Vladimír Dlouhý a bývalý předseda ČSSD a někdejší premiér Miloš Zeman.

:

Poslední úřednický premiér Jan Fischer, který je podle průzkumů největším favoritem prezidentské volby, byl pozitivně zmíněn v necelé polovině příspěvků, což ho zařadilo na osmé místo.

Lhůta pro podání prezidentských přihlášek skončí dnes odpoledne. Ministerstvo vnitra jich zatím obdrželo deset.