Začal sjezd ČSSD, strana vyslechne Zemana a vybere vedení

Sjezd ČSSD

Sjezd ČSSD Zdroj: ctk

Pod heslem Nový začátek pro naši zemi začal dnes v ostravské hale Gong 37. sjezd nejsilnější české opoziční strany ČSSD. Sociální demokraté především zvolí nové vedení, které by jejich stranu mělo připravit na převzetí vládní odpovědnosti. Strana se netají touhou výrazně uspět v supervolebním roce 2014. Delegáti dnes také vyslechnou vystoupení prezidenta Miloše Zemana, někdejšího výrazného sociálního demokrata.

„I když sociální demokracie není dokonalá, tak si myslím, že to je dneska jediná síla, která je schopna tuhle zemi vyvést z krize,“ řekl ostravský primátor Petr Kajnar. Domnívá se, že velké změny ve vedení ČSSD se po volebním sjezdu nečekají. Jediným nyní nominovaným kandidátem na předsedu je její stávající šéf Bohuslav Sobotka.

Sobotka sám přesto volbu vedení nepokládá za formalitu. „Je to tajná volba. Nikdo nemá nic jisté. Na druhou stranu - myslím si, že na sjezdu se nepovedou tak ostré personální spory, jako se vedly před dvěma lety,“ zdůraznil. Podle něj k tomu není důvod, a ČSSD tak směřuje k tomu, aby pro příští volby nabídla jednotné a silné vedení.

„Věřím, že ČSSD odejde ze sjezdu jako strana posílená, stabilizovaná s jasným a čitelným programem pro voliče,“ míní moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Osobně ve funkci předsedy podporuje právě Sobotku a ve funkci statutárního místopředsedy Michala Haška, který také funkci zastává už nyní. „Je to tandem, který se osvědčil,“ podotkl Novák.

Poslanec Vítězslav Jandák míní, že nynější předseda Sobotka vede stranu dobře. Je podle něj otázkou, jakou budoucnost ve vedení ČSSD má její nynější místopředseda a prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

Sám Dienstbier před zahájením sjezdu nechtěl příliš hodnotit své šance se do vedení probojovat. „Myslím, že každý z delegátů velmi dobře zná mé postoje, ví, jak jsem jednal v minulých letech. Vystoupení na sjezdu možná něco může ovlivnit, ale myslím si, že většina delegátů víceméně má jasno,“ uvedl.

Více než 600 delegátů z jednotlivých krajů vybere předsedu strany, statutárního místopředsedu a pět místopředsedů, z nichž jedno místo má rezervované žena. O tuto funkci se utkají nynější místopředsedkyně Marie Benešová se senátorkou Alenou Gajdůškovou.

Před zahájením sjezdu v působivém industriálním prostředí haly přebudované z někdejšího plynojemu v areálu Vítkovických železáren se ještě krátce sešlo stranické grémium. Delegáti sedí v křeslech v sále, který obvykle slouží ke kulturním účelům, změněno tak je většinou obvyklé rozvržení politických sjezdů, kdy delegáti z různých regionů mívají v sále stoly, a tedy volnější prostor pro uzavírání kuloárních dohod.

Dopoledne prvního jednacího dne zaberou po slavnostním zahájení, kdy zazněla česká hymna a Óda na radost připomínající české členství v EU, a organizačních nutnostech především zprávy předsedy, místopředsedů a lídrů poslaneckých a senátorských klubů.

Zeman by měl vystoupit v bloku hostů po 13:00, volby stranického vedení jsou podle programu sjezdu plánované na 14:40.