Zadlužení Čechů je vysoké, míní většina lidí

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Více než tři čtvrtiny lidí si myslí, že míra zadlužení Čechů je vysoká. Ještě hůře vnímají zadlužení státu, které považují za vysoké více než čtyři pětiny Čechů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V porovnání s loňským průzkumem se vnímání zadlužení nepatrně zlepšilo a vrátilo se na úroveň roku 2012.

Míru zadlužení Čechů vnímá jako velmi vysokou 26 procent lidí, podle 51 procent obyvatel je spíše vysoká. Podle 15 procent dotázaných je úroveň zadlužení občanů odpovídající a nevzbuzuje obavy. Pouze čtyři procenta všech dotázaných považuje zadluženost Čechů za nízkou. Vysoká míra zadlužení je častěji shledávána mezi staršími lidmi.

Průzkum se uskutečnil od 13. do 20. ledna a zúčastnilo se jej 1105 lidí.

Vnímání zadluženosti CVVM sleduje od roku 2010, odkdy se tento ukazatel postupně zhoršoval až do loňska. Loni považovalo zadlužení Čechů za vysoké 79 procent respondentů a letos tento podíl klesl zpět na úroveň roku 2012, tedy na 77 procent. „Ovšem je třeba říci, že procentní rozdíly mezi roky 2014 a 2013 jsou na hranici statistické chyby,“ uvedlo CVVM.

Zadluženost státu pokládá za velmi vysokou 44 procent lidí a za spíše vysokou 38 procent. Odpovídající je podle 12 procent občanů a tři procenta ji hodnotí jako nízkou. Proti loňskému roku se názor mírně zlepšil, proti rokům 2012 a 2012 byl ale horší.

Zadlužení státu je závažnější

Pro čtyři pětiny lidí představuje zadluženost běžných občanů závažný problém, přibližně čtvrtina ho přitom považuje za velmi závažný. Za poslední rok se ale podíl lidí spatřujících v zadlužení občanů velmi závažný problém výrazně snížil (loni 34 procent).

Zadlužení státu je podle Čechů ještě závažnější. Jako velmi závažný problém vnímá dluhy státu 35 procent občanů, pro 47 procent lidí je to problém závažný. Naproti tomu obavy míra zadlužení nevyvolává u 14 procent respondentů.