Žádné směnky či předražené linky - vláda si vyšlápla na poskytovatele úvěrů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez sankce, zákaz používání směnek a šeků či volání na předražené telefonní linky. To vše zavádí novela zákona o spotřebitelském úvěru, která má ochránit klienty zejména nebankovních institucí. Norma, kterou dnes schválila vláda, zpřísňuje podmínky pro půjčování financí a ukládá vysoké sankce za nedodržení pravidel. Platit by mohla od příštího roku.

Novela podle vicepremiérky Karolíny Peake reaguje na praktiky trhu s rychlými půjčkami. „Je to další krok, kterým se významně posilují práva lidí ne úplně znalých zákona,“ uvedla Peake. Věřitelé budou mít nově za povinnost prozkoumat, zda je klient v situaci, že může půjčku splácet. Zásadní je také zákaz používání směnek a šeků.

Norma řeší také volání na předražené telefonní linky, jež začínají číslem devět. Podle ministra financí Miroslava Kalouska není možné, aby účet za volání převyšoval výši půjčky, kterou volající žádá. „Používání předražených předčíslí bude zapovězeno,“ sdělil Kalousek.

:

Mnohem detailněji bude nově upraven vztah mezi zprostředkovateli spotřebitelských úvěrů a spotřebiteli. Od smlouvy o zprostředkovávání spotřebitelského úvěru bude moci spotřebitel bez jakékoliv sankce odstoupit ve lhůtě 14 dnů od jejího uzavření.

„Navíc bude mít zprostředkovatel nárok na zaplacení odměny za zprostředkování až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti,“ řekl náměstek ministra financí pro finanční trh Radek Urban. Zprostředkovatel půjček bude mít nárok na zaplacení odměny až poté, co předloží spotřebiteli vyrozumění o výsledku své zprostředkovatelské činnosti.

Kalousek upozornil, že nebude možné také například za půjčku ve výši 20 tisíc korun ručit rodinným domem. Za porušení zákona budou moci Česká národní banka a Česká obchodní inspekce uložit pokutu do 20 milionů korun. Novelu vítají bankovní a i některé nebankovní společnosti. Odstraní podle nich nekalé praktiky, které na trhu panují.

Například Home Credit se snaží jít podle mluvčí Zuzany Bienvenu i za rámec zmiňované normy. „Klientům dáváme celý měsíc pro odstoupení od smlouvy bez jakýchkoli sankcí. Pro ověření bonity klientů a jejich schopnosti splácet využíváme propracovaný scoringový systém, jehož cílem je především ochránit klienta před případným předlužením,“ uvedla Bienvenu.

Současný zákon o spotřebitelském úvěru je velmi dobrý a novela jej posouvá podle mluvčího Provident Financial Ondřeje Holoubka ještě dál. „Zmizí neféroví zprostředkovatelé a lichváři, kteří za své půjčky požadují přemrštěné zajištění ve formě směnky nebo nemovitosti,“ sdělil Holoubek serveru E15.cz.

Pozitivně hodnotí novelu i náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. „Predátorské a neetické finanční praktiky jiných subjektů na trhu zprostředkování a poskytování úvěrů, které zneužívají nouze a nedostatečné finanční gramotnosti, jsou závažným společenským problémem,“ konstatoval.