„Zakleknutá“ FAU má smůlu. Ústavní soud zamítl stížnost kvůli vyšší náhradě

Areál přerovské chemičky Precheza patřící do holdingu Agrofert, kde sídlí také společnost FAU.

Areál přerovské chemičky Precheza patřící do holdingu Agrofert, kde sídlí také společnost FAU. Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
Ústavní soud, Brno
Areál přerovské chemičky Precheza patřící do holdingu Agrofert, kde sídlí také společnost FAU.
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Ústavní soud odmítl stížnost společnosti FAU, která žádala vyšší náhradu nákladů řízení v jednom ze svých sporů s finančním ředitelstvím. Poté, co Krajský soud v Ostravě zrušil některé zajišťovací příkazy, přiznal firmě náhradu 15 342 korun. Podle FAU suma vůbec neodpovídá objemu peněz, o které ve sporu šlo.

Firma ve stížnosti obecně zpochybnila současnou právní úpravu a navrhla zrušit část advokátního tarifu. Podle stížnosti firmy je chybou, že se náklady řízení před správními soudy nevypočítávají z hodnoty posuzované věci, tak jako v civilním řízení. Ústavní soudci ale nenašli důvod k zásahu.

"Současná právní úprava určující tarifní hodnotu u řízení před správními soudy reflektuje specifikum těchto řízení, ve kterých nejde v naprosté většině případu stanovit skutečnou hodnotu předmětné věci, či je to přinejmenším sporné. Roztříštění věcí řešených ve správním soudnictví na tarifní a netarifní by vedlo jen k prohloubení problematiky," stojí v usnesení.

Podle ústavních soudců firma FAU v podstatě vnímá institut náhrady nákladů řízení jako sankci za nezákonnost zrušeného rozhodnutí Finanční správy, což však není správný náhled. "Náhradu nákladů řízení nelze považovat za obdobu např. pokuty za nezákonné rozhodnutí," upozornili ústavní soudci.

Firma FAU loni po zásahu Finanční správy a celníků skončila v insolvenci a konkurzu. Podala více žalob na složky státu, v několika případech soudy rozhodly v její prospěch.

Společnost FAU vlastní sklad pohonných hmot v areálu přerovské firmy Precheza z holdingu Agrofert, který donedávna vlastnil předseda ANO a někdejší ministr financí Andrej Babiš. Objevily se spekulace o tom, že za ostrým postupem Finanční správy a celníků mohly být obchodní zájmy Agrofertu. Babiš i zástupci finanční správy takové tvrzení odmítli.