Žalobce pustil exnáměstka ústecké hejtmanky Koudu z vazby

Krajský úřad Ústeckého kraje

Krajský úřad Ústeckého kraje Zdroj: Profimedia

Bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD) byl propuštěn z vazby. Koudu zadržela policie na začátku září kvůli podezření z machinací s evropskými dotacemi v Regionálním operačním programu Severozápad. Podle advokáta Vencislava Sabotinova rozhodl krajský státní zástupce, že pominula obava z ovlivňování svědků.

Dnes by mohl vyjít na svobodu také někdejší ředitel úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart (ODS). Krajské státní zastupitelství se k situaci zatím nevyjádřilo.

Koudu a Markvarta policie zatkla 4. září. Ze zneužití pravomocí a poškozování zájmů evropských společenství je v případu obviněno šest lidí, jimž hrozí až 12 let vězení. Kromě obou mužů, na které byla uvalena vazba, jde i o dva Markvartovy předchůdce v čele úřadu, Petra Vráblíka a Petra Kušnierze.

Státní zástupce se původně obával toho, že by Kouda a Markvart mohli pokračovat v trestné činnosti a ovlivňovat svědky. Oba ale vzápětí odešli ze svých funkcí, takže od začátku října u nich soud potvrdil jen druhý důvod pro vazbu. V takovém případě by byli stejně nejpozději začátkem prosince na svobodě.

Státní zástupce je nicméně propustil už teď, uvedl Sabotinov. „Pan Kouda byl dnes po 9:00 propuštěn. Podle rozhodnutí krajského státního zástupce pominuly důvody pro vazbu,“ řekl Sabotinov. Žalobce Jan Jakovec se k situaci zatím nevyjádřil, jeho telefon je nedostupný, propuštění Koudy ale neoficiálně potvrdily i další zdroje z justice. O Markvartovi se má rozhodovat také během dneška.

Kouda je zatím nejvýše postaveným člověkem, kterého zasáhla série skandálů okolo rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Pro oba kraje se má z evropských fondů rozdělit celkem 19 miliard korun, z toho 16 miliard už zná své adresáty. Proplácení peněz je ale pozastaveno. Kouda byl druhým mužem krajské kandidátky, po zatčení byl vyškrtnut.

Jakovec ČTK začátkem října řekl, že podání obžaloby na oba politiky ještě před koncem roku není pravděpodobné. V prvním ze tří případů, v nichž je podle policie zapojený Kušnierz, uběhlo od zadržení do prvního rozsudku 16 měsíců a o odvolání se zatím nerozhodlo. Za přijímání úplatku a vydírání byl napoprvé odsouzen na 7,5 roku.