Zastavíme megalomanské projekty, slibuje pražská ČSSD

Vrch Vidoule, jedna z pražských přírodních ploch, které hrozí zastavění

Vrch Vidoule, jedna z pražských přírodních ploch, které hrozí zastavění Zdroj: CC BY 3.0: Prasopestilence

Pražské spory o to, jak má vypadat česká metropole, jsou věčným a také vděčným tématem. Zvláště před komunálními volbami. Svou vizi Prahy budoucnosti včera představila ČSSD. Chce zastavit velké projekty, proti nimž se v městských částech bouří obyvatelé. K těm patří zástavba lokalit typu Masarykovo nádraží, nákladové nádraží Žižkov, nádraží Bubny, okolí koupaliště Džbán, Rohan City, Trojmezí a další.

„ČSSD odmítá, aby Praha byla rájem developerů, budeme mnohem přísněji kontrolovat a regulovat všechny nové projekty, aby neohrožovaly život běžných Pražanů. Praha je zde pro obyvatele, nikoli pro zájmy několika spřízněných stavebních firem a developerů,“ říká kandidát ČSSD na post primátora Miloslav Ludvík.

Socialisté slibují, že nedovolí, aby z Prahy mizela zeleň na úkor městské výstavby. Není to nová myšlenka, podobné teze obsahoval volební program ČSSD už v roce 2010. Strana však nakonec skončila v opozici a uskutečňovat své plány začala „vládnoucí“ TOP 09.

Primátora Tomáše Hudečka teď také socialisté tvrdě kritizují. „Postavil si organizaci, která má téměř půlmiliardový rozpočet, a chce dovnitř města nastěhovat dalšího půl milionu lidí. Pro obyvatele by to byla katastrofa, ale developeři mu určitě zatleskají,“ uvedl Ludvík.

Právě na popud TOP 09 nově vznikl Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Chystá metropolitní plán, tedy nový územní plán, který se zahušťováním veřejných prostor počítá. Například ve čtvrtek má pražské zastupitelstvo jednat o zastavění Vidoule. Rada hlavního města už změnu plánu v lokalitě přírodního parku Košíře-Motol schválila. Proti jsou zastupitelé Prahy 5 i občané.

Zahustit, nikoli rozředit. Praha připravuje změnu vyhlášky regulující stavby