Zelené vede Drápalová. V boji o Senát se spojí s lidovci

Ondřej Liška

Ondřej Liška Zdroj: ctk

Stranu zelených ode dneška vede první místopředsedkyně Jana Drápalová. Na republikové radě strany dnes oznámil svou rezignaci dosavadní předseda Ondřej Liška. Liška se rozhodl odstoupit po volbách do Evropského parlamentu, ve kterých strana neuspěla.

Drápalová řekla, že chce stranu především připravit na podzimní senátní a komunální volby. Na konci listopadu by si strana měla vybrat nového předsedu.

Vedení zelených dnes schválilo některé kandidáty do Senátu, mezi nimiž je například advokát Václav Láska či expertka na dopravní stavby Miloslava Pošvářová. Společně s lidovci zelení podpoří také bývalého rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, který by měl v Praze usilovat o přízeň voličů jako nezávislý kandidát.

Senátní kandidáti zelených
Václav Láska, advokát - Praha 5
Václav Hampl, bývalý rektor Univerzity Karlovy - Praha 1
Miloslava Pošvářová, poradkyně na ministerstvu spravedlnosti - Brno-sever
Josef Jadrný, náměstek hejtmana v Liberci - Česká Lípa
Pavel Křížek, podnikatel - Hradec Králové
Stanislav Kovář, architekt - Pelhřimov
Jitka Seitlová, manažerka v ochraně životního prostředí - Přerov

Liška chce zůstat řadovým členem a působit především v brněnské organizaci. „Můj odchod neznamená, že by se mě zelení zbavili,“ řekl novinářům Liška, který si nyní chce hlavně odpočinout. Chce také dokončit dvě rozepsané knihy.

Liška svou rezignaci oznámil už po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Oproti posledním eurovolbám si sice zelení polepšili, ale se ziskem 3,77 procenta hlasů zůstali bez mandátu. Liška uvedl, že výsledek považuje za nedostatečný, a proto končí.

Šestatřicetiletý Liška vedl zelené od konce roku 2009, od té doby svou funkci několikrát obhájil. Do Sněmovny se však strana s Liškou v čele nikdy neprobojovala.