Zeman: Další předčasné volby? Nejhorší řešení

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková)

Miloš Zeman (foto E15, Anna Vacková) Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman je proti předčasným volbám, podle něj by byly nejhorším řešením současné situace. Voliči by podle něj za několik měsíců do předčasných voleb nezměnili radikálně své názory. Všichni politici podle Zemana musí pomoci tomu, aby vznikla stabilní vláda. Prezident to prohlásil v České televizi.

Předčasné volby a roztříštění sil v nové Sněmovně by podle Zemana bylo jeho selháním i selháním lídrů stran. Volby vyhrála ČSSD, nemá ale v dolní komoře většinu.

Prezident dále uvedl, že pověří sestavením vlády toho, koho mu doporučí předsednictvo vítězné ČSSD. Nechtěl však potvrdit, zda to bude v souladu s dosavadními deklaracemi strany její předseda Bohuslav Sobotka. Řekl také, že předsedu budoucí vlády chce jmenovat až po ustavení Sněmovny na konci listopadu.

Zeman také uvedl, že zástupce ČSSD pouze pověří sestavením vlády, „premiérem ne“. „A to z toho velmi prostého důvodu, že se nejdřív musí sejít Sněmovna, ustavit své vedoucí orgány a teprve poté mohu jmenovat premiéra. A to z toho prostého důvodu, že pak po sestavení vlády má premiér 30 dnů na to, aby předložil Sněmovně návrh na hlasování o důvěře (vládě),“ řekl Zeman.

Podle prezidentova výkladu by tak až do konce roku mohl v demisi vládnout kabinet Jiřího Rusnoka, jehož vytvoření Zeman v létě prosadil.

Selhání politických stran

Výsledek voleb podle Zemana ukazuje na selhání dosavadních vládních stran a částečné selhání dosud opoziční ČSSD. Nespokojenost voličů se dle něj nejvíce projevila ve volebním zisku hnutí ANO.

„Dosavadní vládní strany selhaly a strana opozice, která je měla zastoupit, bohužel, selhala do jisté míry rovněž,“ řekl Zeman. Kvůli neúspěchu zavedených stran uspělo nové politické hnutí ANO, za nímž stojí miliardář Andrej Babiš. Jeho zisk nejvíce ukazuje na nespokojenost voličů s „klasickými stranami“, uvedl prezident.

Dejme šanci ANO

„A myslím si, že této straně je zapotřebí dát šanci, dejme tomu těch pověstných 100 dnů hájení, aby přetavila tuto nespokojenost v konkrétní návrhy zákonů,“ dodal Zeman.

Do Sněmovny se dostalo poprvé v historii voleb v ČR sedm stran a hnutí. Analytici za vítěze voleb označují Babiše, jehož hnutí ANO skončilo druhé za sociální demokracií a bude mít zásadní slovo v sestavování případných koalic.

Nízká volební účast byla podle prezidenta způsobena tím, že žádná z kandidujících stran nepřinesla natolik atraktivní program, aby přilákala voliče k urnám.

V letošních předčasných volbách Česko zaznamenalo druhou nejnižší volební účast. K urnám přišlo 59,5 procenta voličů. Méně lidí přišlo jen v roce 2002, kdy šlo volit 58 procent voličů.

Prezidentský polibek smrti

Zeman se jako čestný předseda a jeden ze zakladatelů strany Strany práv občanů - zemanovci vyjádřil i k jejímu volebnímu propadu. SPOZ by podle něj neměla spoléhat jen na podporu prezidenta, a měla by se postavit na vlastní nohy. Po volebním neúspěchu by se SPOZ měla zaměřit na práci v komunální politice. „Komunální volby jsou v příštím roce,“ připomněl Zeman.

Podle Zemana je podpora hlavy státu některé ze stran „polibek smrti“. Zdůraznil dřívější neúspěch Strany zelených, kterou podpořil první polistopadový prezident Václav Havel, a letošní volební debakl strany Hlavu vzhůru, jíž vyjádřil sympatie Zemanův předchůdce Václav Klaus. „Skoro se mi zdá, že by tato strana (SPOZ) neměla spoléhat na podporu jakéhokoli prezidenta a že by se měla zcela postavit na vlastní nohy,“ řekl Zeman.

Konečný výsledek předčasných voleb do Poslanecké sněmovny 2013Konečný výsledek předčasných voleb do Poslanecké sněmovny 2013|E15

Volby 2013 - počty mandátůVolby 2013 - počty mandátů|E15

Porovnání počtu hlasů ve volbách 2010 a 2013Porovnání počtu hlasů ve volbách 2010 a 2013|2013

Změna podílu stran ve volbách 2010 a 2013Změna podílu stran ve volbách 2010 a 2013|E15

Srovnání počtu hlasů ve volbách 2010 a 2013Srovnání počtu hlasů ve volbách 2010 a 2013|E15