Zeman: Do sestavování vlády se budu vměšovat. Nechci novou Peake

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK/AP

Kandidáty na ministry chce nová koalice začít probírat v druhé polovině prosince. Do té doby chce mít hotovou koaliční smlouvu. Prezident Zeman již řekl, že předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jmenuje premiérem v době, kdy bude jasné, že má zajištěnou sněmovní většinu pro svůj kabinet. Nyní již otevřeně hovoří o tom, že bude hovořit i do výběru ministrů.

Miloš Zeman chce, aby ministerstva řídili lidé s dostatečným odborným zázemím. Nejmenoval by proto například Martina Stropnického, pokud by byl nominován na ministra obrany. Zeman to řekl v dnešních Hovorech z Lán Českého rozhlasu.

„Důležitější je, jakou funkci má konkrétní jméno zastávat. V některé je zcela přijatelné, v jiné, pokud nemá odborné zázemí a znalosti, zcela nepřijatelné,“ řekl Zeman. Stropnického prý respektuje jako herce, ředitele Vinohradského divadla i někdejšího diplomata, nemá ale nic společného s ministerstvem obrany.

Spekulace o možné nominaci Stropnického na ministra obrany se objevily v uplynulých dnech v médiích. Po podzimních volbách se nyní jedná o vytvoření nové vlády za účasti ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. „Moje základní představa je, že by to neměla být vláda podobně nekompetentní, jako byly některé vlády a někteří ministři předchozí,“ řekl Zeman. Podle něj je prezident společně s ministerským předsedou zodpovědný za finální podobu kabinetu.

rozdělení vládních postůrozdělení vládních postů | E15

K dalším uvažovaným jménům se Zeman odmítl vyjádřit. V nedávné době se objevily úvahy o tom, že by mohl odmítnout jmenovat například kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka nebo sociálnědemokratického uchazeče o post ministra spravedlnosti Jiřího Dienstbiera. Stropnického prý uvedl jen jako krajní případ, reálně uvažované kandidáty na ministry ale komentovat nechtěl.

Hlava státu nemá po konzultaci s premiérem diktovat koaličním stranám, která ministerstva budou mít ve své kompetenci. „Úkolem prezidenta je starat se o to, aby zde nebyla nová Karolína Peake,“ dodal Zeman. Peake byla vicepremiérkou předchozí pravicové vlády TOP 09, ODS a LIDEM. Několik dní vedla ministerstvo obrany, než ji z něj odvolal tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS) a dočasně resort vedl.