Zeman: Je načase začít s ohledáním místa výbuchu ve Vrběticích

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman vyzval k urychlení vyšetřování loňských výbuchů dvou muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Obává se, aby se neztratily důkazy, uvedl při své dnešní návštěvě muničního areálu. Hlava státu už ve středu řekla, že dva výbuchy v krátké době za sebou nejsou náhodné a že se zřejmě jedná o úmyslný trestný čin.

„Naprosto chápu pyrotechniky, kteří nechtějí riskovat svůj život pro čištění území, protože život je to nejcennější, co máme. Na druhé straně bych si velice přál, aby se už konečně ohledalo místo činu, protože tím vlastně začíná jeho vyšetřování,“ řekl prezident. Vyjádřil obavu, aby po dlouhé době od výbuchů nebyly některé důkazy znehodnoceny.

„Když ohledáte místo činu až po roce, případně po ještě delší době, hrozí nebezpečí, že se k nějakým důkazům nedostanete. Chtěl bych proto velice apelovat, jestli by se právě tyto práce mohly urychlit. Protože jinak nikdo nebude vědět, kdo to způsobil. Nezapomeňte na to, že tam zahynuli dva lidé,“ doplnil prezident.

Dosud odjelo přes 400 kamionů s municí. Její vývoz podle policie skončí v prvním čtvrtletí příštího roku

Zeman také ocenil to, že obyvatelé postižených okolních obcí situaci snášejí „s určitou trpělivostí a bez hysterie“. Poděkoval také příslušníkům armády, policie a obecně celého integrovaného záchranného systému, kteří ve Vrběticích zasahují. Zeman už ve středu uvedl, že bude s ministry vnitra a financí hovořit o vyplacení odškodnění pro obyvatele i poškozené firmy.

Ve Vrběticích vybuchly loni dva sklady s vojenským materiálem, včetně munice, které si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Z Vrbětic se zkontrolovaná munice a výzbrojní materiál převáží od začátku února k zákazníkům i do muničního skladu v Květné na Svitavsku.

Podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové z Vrbětic dosud odjelo přes 400 kamionů s municí. Její vývoz podle policie skončí v prvním čtvrtletí příštího roku. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) byla munice a další materiál dosud vyvezena z 26 skladů a je ještě ve 14 budovách. Pyrotechnická očista areálu ale bude trvat řádově roky a přijde na stamiliony korun. Okruh 1200 metrů od epicenter výbuchů stále střeží policie a armáda.