Zeman jmenoval novým ústavním soudcem Jaromíra Jirsu

Jaromír Jirsa

Jaromír Jirsa Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval novým ústavním soudcem Jaromíra Jirsu (49), který dosud působil jako místopředseda Městského soudu v Praze. Ústavní soud tak bude mít opět všech 15 členů, Jirsa obsadí místo po Vlastě Formánkové, jejíž mandát skončil v srpnu.

Jirsa řekl, že by chtěl jako ústavní soudce zúročit své zkušenosti a usilovat o dodržování práva na spravedlivý proces, neboť porušení tohoto práva řeší soud v 80 procentech případů. Ústavní soud by podle něj neměl hrát roli další odvolací soudní instance, i když se tomu tak mnohdy děje.

Jirsa při jmenování slíbil, že učiní vše pro to, aby uplatnil své dosavadní praktické zkušenosti při rozhodování u Ústavního soudu. „O spravedlnosti se někdy říká, že má být slepá ve smyslu tom, že má být rovná ke všem účastníkům soudního řízení,“ řekl Jirsa. Dodal, že se bude snažit, aby byla nejenom rovná, ale aby byla naplněna všechna základní lidská práva. Tedy například rovnost stran, klíčové právo na spravedlivý proces nebo veřejnost řízení. Slíbil boj proti „přepjatému formalismu, který také souvisí s právem na spravedlivý proces“.

Jaromír Jirsa v justici působí od devadesátých let, zatím se věnoval civilnímu soudnictví. Od roku 2008 až dosud působil jako místopředseda Městského soudu v Praze v obchodním úseku. Předtím byl šest let prezidentem Soudcovské unie ČR. Zeman při jmenování připomněl, že Jirsa je autorem „minitýmů, které zrychlily soudní řízení“. Vyzdvihl také, že byl hladce schválen nejen senátními výbory, ale i senátním plénem. „To svědčí o tom, že nový soudce propojí praktickou soudcovskou praxi s praxí Ústavního soudu,“ řekl Zeman.

Nový soudce Ústavního soudu Jirsa je v justici od 90. let
Datum a místo narození: 5. května 1966 v Praze
Vzdělání: Právnická fakulta UK v Praze (1989)
Dosavadní funkce: místopředseda Městského soudu v Praze (od roku 2008)
Kariéra: v justici působí od začátku 90. let; nejprve pracoval jako justiční čekatel Městského soudu v Praze, od roku 1993 byl civilním soudcem Obvodního soudu pro Prahu 8, v letech 1999 až 2007 byl soudcem a místopředsedou Obvodního soudu pro Prahu 1; v letech 2002 až 2008 zastával funkci prezidenta Soudcovské unie ČR
Rodina: ženatý a má dvě děti
Ostatní:
- Zabývá se civilním právem, zejména obchodním.
- Přednáší v rámci kurzů Justiční akademie či Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva.
- V březnu 2009 Jirsu kritizoval tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) za to, že se v listopadu 2008 zúčastnil debaty se studenty spolu s někdejším šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Janem Kubicem. Na diskusi se totiž hovořilo i o takzvané Kubiceho zprávě. Jirsa později rozhodoval o žalobě ČSSD na Kubiceho a ministerstvo vnitra, kterou strana podala kvůli tomu, že jí zveřejnění zprávy krátce před parlamentními volbami v roce 2006 poškodilo. Jirsa žalobu zamítl, podle strany byl ale zaujatý.
- V březnu 2005 Jirsa coby prezident Soudcovské unie kritizoval rozhodnutí prezidenta Václava Klause nejmenovat soudci 32 justičních čekatelů kvůli jejich nízkému věku. Jirsa označil rozhodnutí hlavy státu za protiústavní.