Zeman jmenoval své spolupracovníky do vedení prezidentské kanceláře

Miloš Zeman (vlevo) a šéf SPOZ Vratislav Mynář

Miloš Zeman (vlevo) a šéf SPOZ Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman dnes podle očekávání jmenoval svým kancléřem lídra Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) Vratislava Mynáře. Ředitelem prezidentova sekretariátu se stal jeho tajemník Jaroslav Hlinovský a šéfkou tiskového odboru dosavadní mluvčí SPOZ a Zemanovy prezidentské kampaně Hana Burianová. Hrad to dnes oznámil na internetové stránce.

Pětačtyřicetiletý Mynář je podnikatel. Vystudoval obor ekonomika stavebnictví na Vysokém učení technickém v Brně. Je členem statutárních orgánů řady firem, členem zastupitelstva Zlínského kraje a zastupitelem městyse Osvětimany.

Jako lídr zemanovců uvažoval Mynář, že by roli kancléře využil ke zviditelnění SPOZ před nadcházejícími parlamentními volbami. Zeman na to reagoval prohlášením, že úřad ředitele prezidentské kanceláře nemůže být používán k propagaci jakékoli politické strany.

Mynář se podle médií v byznysu setkal také s někdejším Zemanovým poradcem a lobbistou Miroslavem Šloufem. „Potkali jsme se obchodně. A už dlouho jezdíme na vodu,“ řekl Šlouf. Lobbista je médii označován za kontroverzní postavu blízkou současné hlavě státu.

Blízko ke Šloufovi má i Hlinovský, který je lobbistovým bývalým zaměstnancem. Podle Mladé fronty Dnes Hlinovský také působil ve firmě Region Invest, kterou ovládali lidé později odsouzení v miliardovém podvodu s levným bydlením H-System. Hlinovský v případu vystupuje jako svědek. Podle deníku byl u vzniku firmy „společně se Šloufovou životní partnerkou Dagmar Markovou“.

Zemanovou hradní mluvčí bude Burianová, která stejnou funkci zastávala jak v SPOZ, tak v Zemanově předvolební kampani. Studentka politologie pracuje nebo pracovala jako právní asistentka. Je předsedkyní místní organizace SPOZ v Praze 12. Pro Zemana a jeho stranu pracuje již několik let. Své názory publikuje na internetovém blogu.

Nový prezident oznámil členy svého hradního týmu v neděli. Ředitelem zahraničního odboru se podle něj stane diplomat a nynější velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček. Na Hradě zůstane šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek. Dočasně zde bude působit také kancléř bývalého prezidenta Václava Klause Jiří Weigl. Slíbil, že v nové funkci „zaučí“ Mynáře.