Zeman: Norská sociální služba je jako nacistický převýchovný program

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman přirovnal dnes norskou sociální službu, která odebrala české matce syny, k nacistickému výchovnému programu Lebensborn (Pramen života). Podle hlavy státu mají být děti u norských pěstounů odnárodňovány.Poznamenal, že jeho vyjádření je přehnané, provokativní a představuje hyperbolu.

Zeman to řekl v rozhovoru s deníkem Blesk. Bratry Michalákovy odebraly norské úřady českým rodičům v květnu 2011 pro podezření na násilí a zanedbávání. Rozhodnutí potvrdil soud. Chlapci vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. S matkou se téměř nevídají. Eva Michaláková se kvůli tomu obrátila loni na norský soud znovu. 

„Kluci jsou v pěstounském zařízení, které se podobá Lebensbornu. Jejich matka se s nimi vidí dvakrát ročně 15 minut, nesmí na ně mluvit česky. Děti jsou jiným slovem odnárodňovány,“ uvedl Zeman. Podle něj norský systém vychovává „mladé Nory“. 

Čtěte komentář Martina Čabana:

Lebensborn byl program Třetí říše, z něhož měli vzejít árijci. Děti, které se narodily ve speciálních domovech, měly dostat německé rodiny k adopci. Rasově čistí lidé pak měli podle plánů zalidnit zabraná území, z nichž nacisté odsunuli původní obyvatele. 

Vyjádření je hyperbola

Prezident uvedl, že norský postup má „jisté společné rysy“ s programem. Dodal, že jeho vyjádření je ale provokace, hyperbola a přehánění a jistě vyvolá skandál. 

Zeman řekl, že se před týdnem setkal kvůli kauze bratrů Michalákových s norskou velvyslankyní. Sdělil jí své „velmi, velmi kritické“ stanovisko k případu. Norská ambasadorka v rozhovoru prý několikrát zopakovala, že informace o osudu hochů jsou důvěrné. Prezident podotkl, že pokud ani norské úřady, ani česká strana nemají potřebné dokumenty s důvody, které k odebrání dětí z rodiny vedly, je norská sociální služba „státem ve státě“. Zeman doporučil, aby soud znovu případ projednal a českou stranu informoval. 

O průběžné informace hlava státu požádala i norskou velvyslankyni. Prezident řekl, že pokud od ní ale uslyší znovu jen to, že informace jsou důvěrné, nemůže vyloučit, že přirovnání k Lebensbornu použije i v oficiálním rozhovoru.