Zeman odvolal velvyslance Borůvku

Velvyslanec ve Švýcarsku Karel Borůvka musí odjet z Bernu do Prahy. Problémy má kvůli hubaté manželce

Velvyslanec ve Švýcarsku Karel Borůvka musí odjet z Bernu do Prahy. Problémy má kvůli hubaté manželce Zdroj: MZV ČR

Prezident Miloš Zeman odvolal z funkce českého velvyslance ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku Karla Borůvku. Na twitteru to dnes oznámilo ministerstvo zahraničí. 

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno stáhl Borůvku z ambasády v Bernu kvůli tomu, že Borůvkova žena Alena na sociálních sítích útočila na zaměstnance ministerstva, novináře a úředníky.

"Na návrh vlády podepsal prezident Zeman odvolání Karla Borůvky z funkce velvyslance ve Švýcarsku," uvedlo ministerstvo zahraničí. "Tímto považuji tuto kauzu za uzavřenou a může začít proces hledání nového velvyslance ČR ve Švýcarsku," napsal na twitteru Zaorálek. Podobný případ se v době jeho mandátu v české diplomacii nevyskytl, doplnilo na dotaz ČTK ministerstvo.

Záležitosti spojené s působením velvyslanců se na jednáních vlády projednávají v utajeném režimu. Není proto jasné, kdy se ministři na odvolání Borůvky shodli. Prezident Zeman, který o odvolání velvyslanců rozhoduje, však již minulý týden uvedl, že Borůvka ve funkci skončí.

Ministr Zaorálek povolal Borůvku zpět do České republiky v březnu, informovaly o tom Lidové noviny. Šéf české diplomacie později uvedl, že je nepřípustné, aby manželka velvyslance dlouhodobě v mailech, sms či na sociálních sítích útočila nejen na zaměstnance ministerstva, ale i na řadu dalších osob ve veřejném prostoru. Ministr dodal, že velvyslance opakovaně upozorňoval na vážnost situace a chtěl po něm, aby ji vyřešil.

Alena Borůvková byla na twitteru aktivní do minulého týdne. Poslední příspěvky se na jejím účtu objevily minulé úterý. Do té doby se na profilu Borůvkové objevovaly i desítky hanlivých příspěvků denně, v některých případech šlo o osobní a vulgární urážky.

Borůvka a jeho manželka jsou stejně jako Zaorálek členy ČSSD, Borůvková v minulosti neúspěšně kandidovala na místopředsednický post ve straně. Do loňského května sama působila v české diplomacii.

Velvyslanec Karel Borůvka o problémech, které mu způsobila jeho manželka: Mé stažení je za hranou: