Zeman podepíše euroval při Barrosově návštěvě Prahy

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman podepíše doplněk lisabonské smlouvy, který umožní vznik nového záchranného fondu eurozóny, po příjezdu předsedy Evropské komise José Barrosa do Prahy. Zeman to dnes řekl po své první návštěvě schůze vlády. Jeho předchůdce Václav Klaus měl dokument za zrůdnou a absurdní věc a odmítl jej podepsat, přestože jej schválil Parlament. Barroso by měl do Prahy dorazit 2. dubna.

Zeman dnes s vládou projednal zahraniční politiku České republiky. Novinářům po schůzce řekl, že jako hlava státu bude zdůrazňovat dva akcenty - jednak podpis takzvaného eurovalu, jednak boj proti mezinárodnímu terorismu včetně podpory českých zahraničních misí.

„Při příležitosti návštěvy pana Barrosa euroval podepíši a předpokládám, že ho bude kontrasignovat pan premiér, který se s panem Barrosem rovněž setká,“ prohlásil Zeman.

Podle zatím neoficiálních informací má Barroso přijet 2. dubna. „Mluvčí pana předsedy Evropské komise Barrosa potvrdila, že dorazí v těchto dnech do ČR,“ řekl dnes k termínu návštěvy premiér Petr Nečas. Dodal, že vláda má velký zájem s prezidentem Zemanem v oblasti zahraniční politiky spolupracovat. Prioritami podle něj i nadále zůstává integrace Česka v NATO a Evropské unii, kvalitní vztahy se zahraničními sousedy a boj proti terorismu.

Zeman už dříve uvedl, že podpis eurovalu vnímá především jako symbolickou věc. Evropský stabilizační mechanismus se totiž týká jen zemí platících eurem a podle Zemanova odhadu se ČR k jednotné evropské měně připojí nejdříve až za pět let. Česko je kvůli chybějícímu prezidentskému podpisu poslední zemí EU, která ratifikaci eurovalu zatím nedokončila. Na samotnou činnost fondu, který už od loňského podzimu funguje, to ale nemá vliv.

Zeman dnes vládu také informoval o tom, že začátkem dubna navštíví Slovensko a po 20. dubnu Rakousko.