Zeman podpořil úsilí o vrácení odebraných dětí v Norsku rodinám

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman dnes plně podpořil úsilí poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09) o navrácení českých dětí rodinám, jimž je v Norsku odebraly tamní úřady. Po jejich večerní schůzce to oznámil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Chalánková řekla, že s prezidentem mluvili o možných krocích na pomoc rodinám. Zatím je ale neupřesnila.

„Pan prezident během setkání vyjádřil plnou podporu úsilí poslankyně Jitky Chalánkové o navrácení unesených českých dětí jejich rodinám,“ uvedl Ovčáček.

Chalánková patří ke členům petičního výboru na podporu rodin odebraných dětí, rodiče zastupuje. Řekla, že s prezidentem probírali další kroky, které by česká strana mohla v kauzách podniknout. Zatím je ale neupřesnila. Chce nejdřív zvážit, které z nich by byly možné. Prezident a Chalánková se shodli na tom, že česká strana má záležitost řešit s norským partnerem na odpovídající úrovni - vláda s vládou, premiér s premiérkou, prezident s králem. Debata se týkala i „kroků na diplomatické úrovni“, které podle ní hlava státu už také činí.

„Věřím, že se společným úsilím vlády a Parlamentu podaří děti vrátit rodinám. Od toho jsou politici, aby se českých občanů zastali,“ řekla Chalánková. Rychlého přijetí na Hradě a prezidentovy podpory si prý velmi váží. Dodala, že schůzka nebyla „jen zdvořilostní“ a Zeman na ni přišel „do detailu“ informován o kauzách českých dětí.