Zeman protahuje krizi. Bude se ptát soudu, zda musí odvolat Babiše

Prezident Miloš Zeman (vlevo)

Prezident Miloš Zeman (vlevo) Zdroj: CTK

Bohuslav Sobotka v pozadí Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman na setkání s diplomaty
Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Bohuslav Sobotka
9
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman podá podnět k Ústavnímu soudu. Chce požádat o výklad, zda je prezident za všech okolností povinen odvolat ministra, pokud o to požádá premiér. Rozhodnutí soudu je připraven respektovat, řekl na závěr své návštěvy Libereckého kraje.

Na Ústavní soud se chce s kompetenční žalobou obrátit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a to v případě, že Zeman vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) neodvolá po svém návratu z cesty do Číny, na níž bude do 18. května.

"Nebudu to nazývat kompetenční žalobou, ale budu to nazývat podnět Ústavnímu soudu, aby sám vyložil ústavu, zda odvolání ministra je obligatorní v tom smyslu, že prezident je tomuto návrhu povinen vyhovět," řekl Zeman. "Ponechme tedy, ať už podnětem jedné nebo druhé strany, Ústavnímu soudu, jak se rozhodne, a já jeho rozhodnutí samozřejmě budu respektovat," řekl.

Ústavní soud má podle mluvčí Miroslavy Sedláčkové informace zatím jen zprostředkovaně z médií. "Dokud nebude jasné, o jaký typ podnětu či návrhu půjde, nelze předjímat, za jak dlouho by o něm soud mohl rozhodnout," řekla Sedláčková.

Zeman neodpověděl na dotaz, zda bude čekat na rozhodnutí Ústavního soudu s odvoláním Babiše, které navrhl minulý týden premiér Sobotka. Zeman zopakoval, že považuje za překážku pro odvolání Babiše koaliční smlouvu.

Vládní strany ji podle něj musí dodržovat, a proto premiér nemůže podle Zemanova přesvědčení navrhnout odvolání ministra za hnutí ANO, pokud s tím nebude souhlasit předseda hnutí, kterým je Babiš.

Podívejte se, jak probíhala demonstrace na Václavském náměstí:

Video placeholde

Demonstrace PROČ? PROTO! na Václavském náměstí • Martin Bartkovský

Jako další překážku pro odvolání Babiše Zeman vidí to, že by měl premiér současně s návrhem na odvolání Babiše představit i jeho nástupce. Podle něj by bylo nezodpovědné vůči finanční stabilitě Česka ponechat ministerstvo financí bez vedení v době, kdy se začíná připravovat státní rozpočet na příští rok.

Prezident také prohlásil, že chce znovu diskutovat s představiteli vládních stran o možnostech řešení vládní krize po svém návratu z Číny.

Zeman také kritizoval lidi, kteří proti němu protestovali při návštěvě Libereckého kraje a používali vůči němu ostrá vyjádření. "Já tyto demonstranty právě kvůli těmto výrazům pokládám za ty, kterým Tomáš Masaryk říkal patologická sedlina české společnosti.

Můžeme jim také, chcete-li říkat kraválisté. Ale na druhé straně mají svaté právo demonstrovat, jenomže ve svobodné společnosti se tyto věci řeší volbami a nikoli pouličními výkřiky," řekl.