Zeman si po volbách odjel odpočinout na Vysočinu, vrátí se ve čtvrtek

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Nově zvolený prezident Miloš Zeman dnes po vítězství v prezidentských volbách odjel odpočívat na Vysočinu, kde v posledních letech běžně pobývá. Do Prahy se z Nového Veselí na Žďársku vrátí ve čtvrtek a začne plánovat program pro další dny. Řekla to Jana Bartošová ze Zemanova týmu. Protože je Zeman od zvolení chráněnou osobou, už je pod dohledem ochranky hlavy státu, která nyní s volebním štábem řeší detaily svého budoucího působení u nového prezidenta.

„Velmi intenzivně komunikujeme se štábem Miloše Zemana a domlouváme úroveň nastavení ochrany, tedy intenzitu a způsob. Variant je víc,“ řekl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel, podle něhož Zeman už „nějakou intenzitu“ ochrany má. Finální řešení a počet bodyguardů by mělo být známé během pár dní.

Zeman ochranku hlavy státu ostře kritizoval kvůli incidentu se střelbou z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause. V sobotu při vyhlašování výsledků měl Zeman podle některých informací vlastní soukromé ochránce.

Podle Zemanova týmu státní ochranka už byla přítomna v Zemanově kanceláři. Nástupce Václava Klause dnes celý den poskytoval rozhovory médiím. „Před chvílí odjel na několikadenní zasloužilý odpočinek na Vysočinu,“ uvedla kolem 17:00 Bartošová.

Zeman má apartmán v Novém Veselí na Žďársku. Podle jeho volebního štábu bude hlavně nabírat síly po kampani před volbami, v nichž ve finále zvítězil na šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, a předtím porazil dalších sedm kandidátů. V Novém Veselí Zeman zřejmě přijme několik soukromých návštěv.

Policie vyšetřuje pomalovaný plot před Zemanovým domem

Před domem, v němž má budoucí prezident byt, přitom někdo rudě pomaloval plot. Na bílých zděných pilířích se asi v noci na dnešek objevila pěticípá hvězda, zamračený smajlík a římská číslice. Případem se zabývá policie. Vyplývá to z informací policejní mluvčí Jany Kroutilové a starosty městyse Zdeňka Křivánka (za KDU-ČSL).

Informaci přinesl zřejmě jako první server iDnes.cz. Kroutilová uvedla, že policie se o poškození plotu dověděla dopoledne od zástupců médií. Na místo pak přijeli i kriminalisté.

Starosta uvedl, že oplocení před tvrzí, v níž Zeman bydlí, patří jeho sousedům, kteří tam rovněž jezdí na chalupu. „Už jsem hovořil s policií a dal jsem to na vědomí i majitelům,“ řekl k dnešnímu incidentu. O žádném jiném projevu vandalismu ve Veselí po ukončení prezidentské volby nemá informace.

Sobotní výhru Miloše Zemana v prezidentských volbách oslavovalo několik desítek jeho příznivců v hostinci U Bílé růže. Ve Veselí dali voliči Zemanovi skoro tři čtvrtiny hlasů, necelou čtvrtinu dostal jeho rival Schwarzenberg.