Zeman trvá na ověření podpisů: Je to jako když kupujete motocykl

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Právní úkon, který může vést ke vzniku vlády, by měl mít minimálně stejnou garanci jako koupě motocyklu, vysvětlil prezident Miloš Zeman svůj požadavek na notářsky ověřené podpisy poslanců. Okomentoval svůj požadavek vůči stranám bývalé vládní koalice, které mají zájem o druhý pokus při sestavování vlády. České zákony ovšem ověření podpisu při koupi motocyklu nepožadují.

Prezident Miloš Zeman po ODS a TOP 09 chce ještě před tím než začne uvažovat o možnosti pravici pokus svěřit, předložení seznamu 101 poslanců, kteří by takovou vládu podpořili. Navíc s notářsky ověřenými podpisy.

„Když konáte velmi jednoduchý právní úkon, je obvyklé, že vyžadujete notářské ověření. Myslím si, že úkon, který by mohl vést ke vzniku nové vlády, což je poměrně důležitá záležitost, by měl mít minimálně stejnou garanci, jako když si kupujete motocykl,“ komentovala dnes hlava státu svůj požadavek. To však není pravda. Potřebu notářsky ověřeného podpisu jasně stanovují zákony, a u koupě motocyklu, nebo třeba automobilu, není notářsky ověřený podpis vyžadován.

Zemanovo přání, které vyslovil ve středu, ostře odsoudila předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). S ní pravicová koalice počítá jako s novou premiérkou. Zástupci TOP 09 byli smířlivější, předseda strany Karel Schwarzenberg ale dnes v deníku Právo nápad označil za výmysl, který se příčí duchu Ústavy. Požadavek na notářsky ověřené podpisy je podle něj vysloveným vyjádřením nedůvěry. „To je to samé, jako kdyby měl jednání s politickým partnerem a nejdříve po něm chtěl, aby mu ukázal trestní rejstřík,“ dodal bývalý ministr zahraničí.

Prezident jmenoval předsedou vlády 10. července Jiřího Rusnoka poté, co padla koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM premiéra Petra Nečase. O víkendu a počátkem týdne jednal v Lánech s šéfy poslaneckých klubů. „Po kolečku těchto jednání mohu konstatovat, že je pravděpodobné - nikoliv jisté, protože co je v politice jistého - že podporu určitých parlamentních stran Rusnokova vláda dostane,“ prohlásil Zeman ve středu.