Zeman vyzdvihl růst ekonomiky, opět varoval před migrační vlnou

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman vyzdvihl ve svém vánočním poselství ekonomický růst Česka, zvýšení platů a nízkou míru nezaměstnanosti. Pochválil za to i současnou vládu, která podle prezidenta vymanila hospodářství ze svěrací kazajky škrtících opatření minulých pravicových kabinetů. Blbá nálada skončila, řekl Zeman. V poselství ale taky opět kritizoval politiky, kteří zlehčují nynější migrační vlnu.

Evropa podle prezidenta čelí organizované invazi. Česko je naše země a není a ani nemůže být pro všechny, zdůraznil Zeman. „Někdy si připadám jako Kassandra, která varuje před vtažením trojského koně do města, a jsem hluboce přesvědčen o tom, že to, čemu čelíme, je organizovaná invaze, a nikoli spontánní pohyb uprchlíků,“ řekl k migrační krizi Zeman. Velkou většinu migrantů podle něho tvoří mladí zdraví muži bez rodin. „Proč tito muži nevezmou do ruky zbraň a nebojují za svobodu své země proti islámskému státu?,“ tázal se prezident. Migrační vlnu označil za temnou skvrnu zahraniční politiky.

V úvodu vánočního poselství ale mluvil o nynějším poměrně masivním růstu české ekonomiky. „Je to veliký úspěch a chtěl bych za něj poděkovat našim zaměstnancům, našim zaměstnavatelům a chtěl bych také ocenit českou vládu za její hospodářskou politiku,“ řekl Zeman. Je podle něho dobře, že roste díky vyšším platům i životní úroveň, přespříští rok si masivněji polepší i důchodci, tvrdí.

Celkově tedy můžeme říci, že skončila blbá nálada

„Celkově tedy můžeme říci, že skončila blbá nálada. Je důvod pro opatrný a kritický optimismus, pro pozitivní očekávání,“ podotkl Zeman.

Prezident taky podpořil růst minimální mzdy, naopak se postavil proti tomu, aby se zvyšovaly sociální dávky. Rozevírající se nůžky mezi nimi mají podle něho lidi nutit k práci, uvedl. Zeman se dále postavil za zákony, které čelí daňový podvodům. Konkrétně zmínil elektronickou evidenci tržeb, jejíž schvalování brání ve Sněmovně obstrukcemi pravicová opozice, a prokázání původu příjmů a majetku. „Ti, kdo namítají, že se těmito zákony zasahuje do osobní svobody lidí, zapomínají, že nikdo nemá právo krást a nikdo nemá právo podvádět,“ zdůraznil Zeman.

Česko se skandinávským sociálním modelem

Ve vánočním poselství také mluvil o své vizi přibližování Česka ke skandinávskému modelu sociální státu s poměrně vysokými daněmi a značnými veřejnými investicemi. Skutečnost, že se tyto státy umísťují na prvních příčkách žebříčku konkurenceschopnosti, dokazuje nesprávnost pravicové neoliberální teorie, že čím nižší daně, tím vyšší ekonomický výkon, dodal Zeman.

V zahraniční politice ocenil úspěchy ekonomické diplomacie. Zlepšily se podle prezidenta hospodářské vztahy s Čínou, přichází investice z Jižní Koreje, zlepšily se vztahy se středoasijskými státy.

Projev vyvolal různé reakce politiků

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvítal, že prezident Miloš Zeman ocenil dobré hospodářské výsledky Česka a vlády. V souvislosti s migrační krizí prezident v dnešním vánočním poselství podle Sobotky nepřekvapil, zůstal u předsudků. Podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska si Zeman spletl žánry, když podle něho mluvil o věcech, které nepatří do jeho pravomocí. Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa poněkud zarazila Zemanova pochvala vlády. Místopředseda ODS Martin Kupka zhodnotil projev tak, že ničím nepřekvapil.

„Vítám, že se první část prezidentova projevu nesla v pozitivním duchu a že ocenil dobré výsledky země a vlády: rychlý hospodářský růst, pokles nezaměstnanosti a zvyšující se platy,“ uvedl Sobotka v tiskové zprávě. „Pokud jde o uprchlickou krizi, prezident ničím nepřekvapil. Zůstal u svých předsudků a svého obvyklého zjednodušování,“ poznamenal premiér.

Sobotka: Pokud jde o uprchlickou krizi, prezident ničím nepřekvapil

Kalousek uvedl, že se lidé podle něho nedozvěděli nic o tom, co prezident dělá a o co usiluje. „Mluvil o problematice, která patří výlučně do kompetence vlády nebo Sněmovny, ale nepatří do kompetence prezidenta… Projev by mohl pronést lídr libovolné politické strany, popřípadě předseda vlády,“ řekl Kalousek. Dodal, že je možná dobře, že lidé neslyšeli, co Zeman doopravdy dělá.

Filip označil prezidentům projev za odraz jeho všeobecně známých názorů. „Můžeme s nimi více či méně souhlasit. Rozhodně však prezidentovi nelze upřít kontinuitu a tvrdošíjnost při jejich prosazování,“ uvedl předseda KSČM. Soudí, že větší prezidentovu kritiku by si zasloužilo „hanebné nezvýšení“ důchodů v příštím roce. Zeman se zmínil o „ubohé“ čtyřicetikorunové valorizaci, přičemž zdůraznil přespříští rok, kdy by se podle něj penze měly zvýšit nejméně o 300 korun měsíčně.

Zeman podle Kupky potvrdil, že „je prezidentem levicovým a přes občasné škádlení prezidentem současné socialistické vlády“. Jeho vánoční projev označil místy za předvolební. „Zahrál na všechny struny, na které zahrát mohl,“ uvedl Kupka.