Zeman žádá hlavu šéfa své ochranky. Kvůli akci s trenýrkami

Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě vyvěsil rudé trenýrky

Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě vyvěsil rudé trenýrky Zdroj: Ztohoven

Prezident Miloš Zeman chce kvůli sobotnímu vyvěšení trenýrek nad Pražským hradem dosáhnout odvolání ředitele Útvaru pro ochranu prezidenta Petra Dongrese. Další personální změny budou patrně následovat, řekl Zeman. Prezident nejprve oznámil, že byl Dongres odvolán, podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka tím ale chtěl pouze vyjádřit svou vůli. Dongres je v personální pravomoci vedení policie a prezident ho odvolat nemůže.

Policejní prezident Tomáš Tuhý se s Dongresem sejde ve čtvrtek, až se seznámí se závěry vyšetřování incidentu. Jestli přání Zemana vyslyší, policie neuvedla. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) akce aktivistické umělecké skupiny Ztohoven narušila důvěru veřejnosti i prezidenta v ochranku.

Rozhodnutí o případném odvolání Dongrese je podle něj na policii. Předpokládá, že se Tuhý rozhodne tak, aby ochranka neztratila kredit.

Skupina Ztohoven v sobotu červené trenýrky na Pražský hrad vyvěsila, aby nad ním „zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic.“ Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka tak skupina zneuctila státní symboly a Hrad jedná o nových opatřeních, jak zlepšit ostrahu.

„Nechci se vyjadřovat ke třem blbečkům, kteří ani nevědí, že prezidentská standarta je státním symbolem a netýká se žádného konkrétního prezidenta, ale samozřejmě, že ochranka selhala. To znamená prvním důsledkem je odvolání dosavadního ředitele policejní ochrany,“ řekl k akci skupiny Ztohoven Zeman.

Miloš Zeman: Nechci se vyjadřovat ke třem blbečkům, kteří ani nevědí, že prezidentská standarta je státním symbolem

Mluvčí hradu Jiří Ovčáček řekl, že Dongrese musí odvolat Tuhý, považuje to ale za technickou záležitost. Podle Ovčáčka Zeman svým prohlášením vyjádřil svou jasnou vůli. „Nelze předpokládat, že by jeho vůli pan policejní prezident nerespektoval,“ řekl.

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková uvedla, že šéf ochranky je v personální pravomoci prvního náměstka policejního ředitele. Prý s vedením ochranky opakovaně „jednal o bezpečnostních opatřeních na Pražském hradě, dělbě kompetencí mezi jednotlivými bezpečnostními složkami“.

„V současné době prošetřuje z pokynu policejního prezidenta sobotní postup policistů dotčeného útvaru také Odbor vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR,“ uvedla Macalíková. Výsledky jeho šetření a návrh případných opatření budou předloženy Tuhému, až se vrátí z pracovní cesty v Haagu, kde jedná o migraci. „Po seznámení se závěry plánuje policejní prezident na čtvrtek osobní setkání s ředitelem útvaru Petrem Dongresem,“ dodala Macalíková.

Dongres stanul v čele ochranky na podzim 2012, když po incidentu v Chrastavě na Liberecku, kde na Zemanova předchůdce Václava Klause vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole šestadvacetiletý muž, odstoupil tehdejší šéf ochranky Jiří Sklenka. Dongres ho tehdy nahradil z pozice vedoucího odboru ochrany hlavy státu.

Větší trest než pro aktéry

K akci členů skupiny Ztohoven prezident poznamenal, že urazit ho může jen inteligent. „Podívejte se, to je stejná skupina, která kálela v Národní galerii. Takže její název Ztohoven se dá vyložit dvojím způsobem a ten druhý způsob založený na exkrementech je zřejmě přesnější,“ dodal prezident k umělecké skupině.

Překvapení nad tím, že větší postih za sobotní akci s vyvěšenými trenýrkami nad Pražským hradem hrozí členům tamní ochranky než aktérům, vyjádřil dnes člen skupiny Ztohoven Petr Žílka. Hrad jako demokratická instituce a oblíbená památka by měl podle něj být přístupným místem.

„K otevřeným institucím patří i to, že občas někdo vleze na střechu a tam se vyjádří,“ řekl novinářům před začátkem Hackers Congressu Paralelní Polis 2015, který se v Praze odehraje 2. až 4. října. Trenýrky byly i upoutávkou na kongres.

Trenky, spása pro prezidenta