Reklamu v Nuslích nahradila plachta s Miladou Horákovou. Je to zneužití jejího odkazu, míní primátor

Reklamu u Nuselského mostu nahradila plachta připomínající výročí smrti demokratické političky Milady Horákové, popravené komunisty 27. června 1950.

Reklamu u Nuselského mostu nahradila plachta připomínající výročí smrti demokratické političky Milady Horákové, popravené komunisty 27. června 1950. Zdroj: Primátor Zdeněk hřib, twitter

Primátor Zdeněk Hřib míní, že vyvěšení billboardu s Miladou Horákovou je zneužitím jejího odkazu.
V parku na pražské Kampě byla 27. června 2020 slavnostně zahájena výstava nazvané Nezapomeňte na mne: JUDr. Milada Horáková a největší politický proces, která se koná při příležitosti 70. výročí její popravy. Potrvá do 24. srpna (27.6.2020)
Na sídle KSČM, na budově soudu a následně pak i na Pražském hradě utkvěl na chvíli nápis, který připomínal smrt Milady Horákové (27.6.2020)
Plakát s podobiznou Milady Horákové a nápisem Zavražděna komunisty na budově Karolina.(27.6.2020)
Plakát s podobiznou Milady Horákové a nápisem Zavražděna komunisty na budově Karolina.(27.6.2020)
10
Fotogalerie

Na dům v ulici Boženy Němcové u Nuselského mostu v Praze, ze kterého minulý týden zmizela velkoplošná reklama, provozovatel umístil plachtu s fotografií Milady Horákové a nápisem „Zavražděna komunisty“. Předseda Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas uvedl, že jde o kritiku města za jeho nedostatečnou komunikaci s provozovateli reklamy a používání dvojího metru. Plakáty s Horákovou se objevily 27. června v den výročí popravy Horákové po celé republice, akci iniciovalo uskupení Milada 70: Zavražděna komunisty. Podle Pavlase byly vyvěšeny i tam, kde to není povoleno. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) umístění plachty odsoudil jako zneužití odkazu popravené političky v reklamní válce proti městu.

Reklama na firmu Samsung z domu zmizela minulý týden z popudu samotné firmy. Mluvčí Samsungu David Sahula uvedl, že důvodem bylo rozhodnutí soudu, který reklamní plochu označil za nelegální.

Samsung reklamní plochu nicméně nevlastní. Odstranit ji nařídil soud vlastníkovi jednoho z domů, firmě Jizera Invest. Na soud se obrátil autor budovy, neboť podle něj bylo zasaženo do jeho autorských práv. Kromě toho je u Nuselského mostu umístěna také velkoformátová obrazovka.

Plakát s Miladou Horákovou, popravenou komunisty v červnu 1950 na základě vykonstruovaného procesu, nebyl podle Pavlase vybrán náhodou.

„Tato akce ze strany provozovatele venkovního poutače, při veškerém respektu vůči osobě Milady Horákové, má za účel poukázat na používání takzvaného dvojího metru při výkladu a aplikaci zákona a zejména na problematičnost přisvojení si role arbitra v mediálně vytvořeném sporu, namísto férové komunikace,“ uvedl.

Plakáty s Horákovou byly při nedávném výročí 70 let od její popravy 27. června podle Pavlase po Praze vyvěšeny i tam, kde to zcela jistě povoleno není, například na budově Národního muzea. „Když ani v těchto historicky velmi exponovaných lokalitách připomínka Milady Horákové nevadila, bylo by velmi zarážející, kdyby současný poutač měl být taky odstraněn,“ míní.

Akce má za cíl kritiku zástupců vedení města, kteří podle jeho názoru zvolili „dosti nátlakovou strategii vůči klientům, která je v konečném důsledku škodlivá a poškozující“. Nikdo z magistrátu podle Pavlase žádného z členů SPVR nekontaktoval s tím, že plocha se užívá nelegálně.

„Namísto toho se někteří představitelé města obracejí s touto nepravdivou rétorikou přímo na reklamní zadavatele. Reklamní plocha v ulici Boženy Němcové se totiž velmi pravděpodobně nenachází na území, ve kterém je velkoplošná reklama zakázána, nebo je to minimálně nejasné, jestli se v něm nachází,“ uvedl.

Primátor vyvěšení plakátu s Miladou Horákovou na twitteru odsoudil. „Odsuzuji zneužití odkazu Milady Horákové v reklamní válce proti městu. Všichni asi tušíme, kdo má tyto naschvály na svědomí. Autoři původní kampaně to nejsou. Plachta na domě nemá co dělat. Hned jsme na místo poslali strážníky a řešíme to. Nenecháme si tyto nekalé praktiky líbit,“ napsal Hřib v úterý.

Mediální zástupce firmy Jizera Invest Jakub Splavec sdělil, že dlouhodobým cílem společnosti je revitalizace předpolí Nuselského mostu. „Výsledkem celého snažení by pak měla být důstojná a architektonicky i vizuálně zajímavá brána do centra Prahy, která logicky problematickou reklamu zcela vyřadí ze hry,“ uvedl. Dodal, že firma reklamní zařízení na domě nevlastní a ani nemá know-how k tomu ho odstranit.

„Budeme rádi, pokud reklamu odstraní stát, který její odstranění nepravomocně nařídil, a vezme tak riziko náhrady škody vůči vlastníkovi reklamního zařízení na sebe,“ dodal Splavec. Firma podle něj k tomu účelu složila na účet exekutora 400 tisíc korun.