Zpoždění autobusů už jen sedm minut. Dopravní podnik hlásí plynulejší náhradu za metro

Na zastávkách náhradní povrchové dopravy se tvoří zástupy lidí, autobusy XC ale přijíždějí často.

Na zastávkách náhradní povrchové dopravy se tvoří zástupy lidí, autobusy XC ale přijíždějí často. Zdroj: David Malík

V Praze pokračují práce na výměně pražců kolejiště metra. Mezi Florencí a Pražského povstání nic nejezdí.
Místo metrem teď cestující po části linky C pražského metra jezdí autobusem.
Místo metrem teď cestující po části linky C pražského metra jezdí autobusem.
4
Fotogalerie

Situace v náhradní dopravě za nefungující úsek linky C pražského metra se dnes proti pondělí zlepšila. Autobusy sice nadále nabírají zpoždění, nepřesahuje ale sedm minut, tvrdí dopravní podnik. Provoz linky C mezi stanicemi Florenc a Pražského povstání je kvůli opravě pražců přerušený. Výluka potrvá do neděle.

"Situace z pohledu přesnosti provozu na lince XC je oproti včerejšku přijatelnější," uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. Zpoždění autobusů je podle ní způsobeno hlavně dopravním omezením na křižovatce ulic Wilsonova a Vinohradská. Další příčinou problémů jsou neukáznění řidiči, kteří nerespektují vyhrazené jízdní pruhy pro autobusy náhradní dopravy, dodala mluvčí.

Náhradní spoje nabírají podle Řehkové zpoždění, které nepřesahuje sedm minut. Na posílení výlukové linky XC dnes dopravní podnik vyslal šest záložních autobusů, doplnila.

V pondělí cestující uváděli, že cesta z Pankráce na Muzeum, která běžně trvá metrem osm minut, trvala 40 minut. Nejvíce času zabral autobusům průjezd zaplněnou magistrálou. Ve směru do centra autobusy dlouhé minuty popojížděly na Nuselském mostě a v Legerově ulici.

Pražský dopravní podnik vyměňuje na trase metra C mezi Muzeem a I. P. Pavlova původní dřevěné pražce z roku 1972 za nové betonové. Další opravy provádí u Nuselského mostu. Kvůli rekonstrukci tratě musí cestující z Florence na Pražského povstání jezdit náhradními autobusy XC.

Opravy na nejstarším úseku metra, tedy z Florence na Kačerov, budou letos pokračovat. Další výluka je plánována od 17. do 19. listopadu.