Wall Street slaví, dolar má proti jenu navrch nejvíce od počátku devadesátých let

Wall Street se vrací do kondice

Wall Street se vrací do kondice Zdroj: Grafika e15

Akcie ve Spojených státech v závěru týdne posílily. Nahoru je táhly především velké technologické společnosti po příznivých čtvrtletních výsledcích Alphabetu a Microsoftu. Investory povzbudila i zpráva o inflaci. Na devizovém trhu zpevňoval dolar. 

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes přidal 0,40 procenta, širší index S&P 500 stoupl o 1,02 procenta. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 2,03 procenta.

Za celý týden posílil Dow Jones o 0,67 procenta, S&P 500 o 2,69 a Nasdaq o 4,23 procenta. Nasdaq i S&P 500 zaznamenaly největší týdenní zisk od začátku loňského listopadu.

Investory potěšila historicky první dividenda společnosti Alphabet, její program zpětného odkupu akcií v hodnotě 70 miliard dolarů (1,65 bilionu korun) a lepší než očekávané výsledky za první čtvrtletí. Její akcie posílily na rekordní úroveň a zvýšily tržní hodnotu mateřské společnosti Googlu nad dva biliony dolarů.

Akcie společnosti Microsoft vzrostly o 1,8 procenta poté, co její tržby a zisk ve třetím čtvrtletí překonaly odhady analytiků z Wall Street. Přispělo k tomu rozšíření umělé inteligence v rámci jejích cloudových služeb.

Ostatní akcie velkých růstových společností se rovněž obchodovaly výše. Amazon a Nvidia vzrostly o 3,4 procenta, respektive 6,2 procenta. Společnosti Apple a Tesla však zaznamenaly pokles.

Americký dolar se dnes vůči japonskému jenu vyšplhal na nové 34leté maximum. Částečně ho podpořily údaje o inflaci ve Spojených státech, které nevykazovaly žádné známky zmírnění a byly v souladu s očekáváním. Potvrdily tak očekávání, že americká centrální banka (Fed) pravděpodobně odloží snížení úrokových sazeb na pozdější období tohoto roku.

Jen vůči dolaru oslabil také poté, co dnes japonská centrální banka ponechala úrokové sazby na stejné úrovni, ačkoli naznačila jejich budoucí zvyšování. Kolem včerejší desáté hodiny večerní měl dolar k jenu k dobru 1,45 procenta. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, posiloval o 0,4 procenta na 106 bodů.