4

fotografií

Do Teplic za gastrozážitkem? Rozhodně do J&J

S

Severní Čechy jsou synonymem mnoha věcí, dobré jídlo k nim ale zatím stále moc nepatří. Jenže už před časem na tenhle divočejší region vsadil mladý, dravý a velmi šikovný podnikatel a známý perfekcionista Jan Hawelka, majitel firmy Lagarto.

Ten před pěti lety začal a taky uspěl s kvalitní kávou a italským bistrem Deli v Mostě, kde byste to určitě nečekali. Později se proto rozkročil do Chomutova a taky lázeňských Teplic, kde v roce 2019 otevřel restauraci Lagarto J&J. Je jedno, jestli jí budeme říkat fine dining nebo zážitková gastronomie, každopádně ale určitě patří mezi nejlepší restaurace na severu. A taky jeden z podniků, který i během lockdownu dokázal kvalitní jídlo „nacpat“ do krabičky, takže „hosté“ nepřišli o výborné burgery s čedarem, majonézou z pražené hořčice, kvašákem, salátem, slaninou a hranolky nebo vepřovou panenku s černým kořenem, houbami, perlovou cibulí a hořčicí. A samozřejmě ani o flank steak s misem a jusem, protože J&J je i poctivá stejkárna.

Závod drsňáků na kolech, aneb Giro d’Italia
„Pokud následujete Giro, dokážete lépe porozumět i celé Itálii, té nádherné zemi moří, polí, hor a modré oblohy.“ Takto o jednom z nejslavnějších cyklistických závodů planety psal v 50. letech 20. století benátský spisovatel Vasco Pratolini. Giro je národním klenotem Italů. Od roku 1909 jej vstřebali do své DNA a pokud jim cestu ke svahům a horským průsmykům nezatarasí některá ze světových válek nebo třeba koronavirus, vytvářejí podél cest pelotonu úchvatnou živelnou atmosféru.

„Na otevírání podniků si začínám zvykat. Dělám si srandu. Ale každý rok otevíráme další a tenhle rok nás čeká ještě otevření dalšího podniku v září. Každopádně Lagarto J&J je první restaurační projekt a už nyní se těšíme na reakce hostů,“ řekl Jan Hawelka při otevření restaurace.

Stejně jako v Mostě prostě Hawelka i v Teplicích nabídl něco, co ve městě stále chybělo. Tedy nejen kvalitní, moderní a cenově dostupné jídlo, ale i prostředí a servis, které si na kvalitu jen nehrají, zatímco „kasírují“ prémiovou cenu. K němu patří i velká terasa či aperitiv bar a taky špičková kavárna nebo cukrárna.

Kravata ovlivňuje psychiku víc, než si myslíte
Je kravata symbolem mužnosti? Autor knihy The Psychology of Clothes, J. C. Flugel, předkládá mnoho důvodů, proč tomu tak je. Jde dokonce i dále a srovnává její význam i tvar s významem a tvarem falických symbolů minulosti, například obeliskem v Hyde Parku či Washingtonovým památníkem v National Mall. Přinášíme vám druhý díl našeho kravatového seriálu.

J&J je totiž několik podniků v jednom: ráno otvírá snídaněmi, pak pokračuje jako kavárna, přes oběd se mění na restauraci, odpoledne zase na cukrárnu a večer končí jako bar a restaurace s vlastním pivem. Co se týče stylu kuchyně, hraje tu prim sharování; uprostřed stolu tak často uvidíte kuře, rybu nebo i stařený steak a kolem masa spoustu různých dipů a omáček. Takže až budete náhodou v Teplicích a budete mít nejen hlad a žízeň, víte, kam jít.

Článek byl poprvé uveřejněn v květnu 2021 v tištěném Formen. 

Související články