Hodně mladých sportovních talentů může kvůli covidu skončit, říká tenistka Strýcová

Tenistka Barbora Strýcová.

Tenistka Barbora Strýcová. Zdroj: Toyota

Tenistka Barbora Strýcová.
Tenistka Barbora Strýcová.
Tenistka Barbora Strýcová.
Tenistka Barbora Strýcová.
Tenistka Barbora Strýcová.
10
Fotogalerie

Barbora Strýcová, vítězka ženské čtyřhry ve Wimbledonu 2019 a bronzová olympijská medailistka v ženském deblu z Letních her v Riu de Janeiru 2016, přišla letos o značnou část sezóny. Ostatně jako mnoho dalších profesionálních sportovců. Při výhledu na rok 2021 i ona doufá, že bude lépe. „Chápu, že hrajeme bez diváků, ale myslím, že u televize můžeme plno lidem udělat radost a sport jim pomáhá zlepšit náladu a vypnout,“ říká někdejší deblová světová jednička Strýcová. 

Že si kvůli omezené sezóně a mnoha zrušeným turnajům nepřijdete na tak zajímavý příjem jako v běžné sezóně, je jasné. Jak se ale pandemie COVID-19 a její dopady podepsaly na sponzoringu ze strany firem? 

Moji osobní partneři jsou dlouhodobí, na podzim jsem - i v této složité době - dokonce získala novou spolupráci se značkou Toyota. Ale určité změny na trhu vidět jsou. Méně firem se mi ozývá na krátkodobější spolupráce. Ale ty vždycky zvažuji a myslím, že se odfiltrovávají i nabídky, které byly pouze ve stadiu nápadu, a které ke sportovcům mnohdy ve velké míře putují. Byť říkám, že spolupráce dlouhodobé se více méně drží, i tady dochází ke změnám. V některých případech se spolupráce, které by dřív byly koncipovány jako dlouhodobé na několik let, navrhují s uzavřením na rok a případným prodloužením pak. 

Jak hodnotíte jednání státu a svazů vůči sportovcům v této situaci?

Když to porovnám s tím, co vím, jak to funguje v zahraničí, tak minimálně profesionální sportovci měli speciální režim a mohli trénovat, čili pracovat mnohem dříve. To, že tomu tak nebylo u nás, je myslím docela problém zejména pro mládežnické sportovce, kteří nejsou oficiálně profesionálové, ale měli by za rok dva či čtyři být a třeba i reprezentovat Česko. Vůči mladým sportovcům zůstal v tomto myslím velký dluh. 

Mladí sportovci v juniorském věku, kteří se připravují na dráhu profesionála, do sebe investují možná úplně stejně jako už vydělávající sportovci, mnohdy si půjčují na to, aby zaplatili dobré trenéry, fyzioterapeuty a podobně. Nemají to teď ale asi moc z čeho splácet.  

Jasně, být mi kolem dvaceti, je to reálný finanční problém a vůbec risk brát si půjčky na kariéru. Možná kvůli tomu i hodně talentů skončí.

Kdybychom hypoteticky řešily, kdy pro vás osobně začne být lockdown i finanční problém, o jaké době bychom mluvili? 

Já se existenčně a finančně ohrožena necítím. Ale hodně dlouho jsem pracovala na tom, aby to tak nebylo. Vnímám kolem sebe i mimo sport hodně lidi, kteří museli zavřít své podnikání, řemeslo a jsou existenčně ohrožení. 

Jaký myslíte, že pro vás bude rok 2021 a co si od dalšího vývoje slibujete?

Doufám, že bude víc tenisový než ten letošní. Olympiáda je pro mě nejvíc, co ve sportu je, takže pokud se mi na ni podaří kvalifikovat, tak se budu moc těšit. Myslím si, že bude jiná, a že bude bez lidí. Letos jsem měla skvěle nakročeno, tak mi to bylo líto. Je těžké časovat formu. Člověk se v ní musí udržovat neustále.