Jay-Z má přesně takovou sbírku aut, jakou by člověk čekal

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Maybach 57S (2006). Jay má i 62S z roku 2007.
Maybach Exelero (2004)
Corvette C1 (1957)
4
Fotogalerie

Když oslavil Jay-Z dvacáté sedmé narozeniny, jezdil po brooklynu v Lexusu bílé barvy a prodával svoje cedéčka a kazety všem, kteří byli ochotni si je koupit (krom toho taky prodával narkotika). To by se dalo označit za velice skromné začátky. O třináct let později už mu jeho manželka, Beyoncé, dala k narozeninám bílé Bugatti Veyron. 

Pořádná sbírka aut tak nějak k rapperům a hip-hop magnátům patří. Mladá generace je nakupuje často zbrkle a jde jen o to, kdo bude mít to největší a nejluxusnější auto. Avšak vyšší liga jako je Jay je sbírá léta a vždy si pečlivě vybírá, jaké auto pořídí. 

Jedním z nejvýraznějších kusů ve sbírce je již zmíněné Bugatti Veyron Grand Sport (2010). Bey mu ho koupila za skor 2 miliony dolarů jako dárek ke čtyřicátinám. Na druhou stranu on jí k pětadvacetinám věnoval Rolls-Royce Silver Cloud II Drophead (1959), takže z její strany se možná jednalo o poděkování. 

Co se klasických vozů ve sbírce týče, Corvette C1 z roku 1957 je asi jedno z nejstylovějších aut, které můžete mít. Jay v něm údajně jezdí na projížďky s dcerou. Co se dalších stylových vozů týče, Jay má několik Maybachů. Maybach už možná není pro rappery tak ikonická záležitost jako tomu bývalo, ale jejich úroveň zůstává nezměněna. Jay-Z vlastní i dnes legendární Maybach Exelero z roku 2004, ale to možná nebyla úplně nejlepší investice. Tohle auto měří šest metrů a po začátku milénia ho v kolaboraci s Daimlerem vyrobila italská značka Stola na základech Maybachu 57. Údajně se cena pohybovala kolem osmi milionů dolarů a Jay ho měl v klipu “The Lost One”.

Asi nejdrsnější je ovšem Dartz Prombron (2012). Obrněné auto vyrobené v Litvě bylo označeno za nejdražší auto s pohonem na všechny čtyři. Možná i z toho důvodu, že určité části čalounění jsou vyrobené z předkožek velryb. Vážně. Nicméně krom toho je čalounění i z krokodýlí kůže, interiér je zdoben dimanaty a rubíny, povrch vozu je z nezničitelného kevlaru, sklo je logicky neprůstřelné a vozidlo odolá přímé střelbě AK47 a nárazu rakety. 

Nejlepším kusem ve sbírce je ale Lexus GS300 z roku 1993. Jay už nemá svoje původní, zmíněné výše, ale prý našel úplně stejné. První auto, které kdy vlastnil. Je docela tradice uchovat si vzpomínku na doby začátků. Umberto Eco měl zarámovanou první stranu své akademické práce, Bill Gates má první disketu kterou použil a i Coco Chanel celý život používala jedny nůžky.