Top 30 kytaristů světa. „Brouk“ McCartney nebo „papoušek“ Buffett

Paul McCartney, nejmajetnější kytarista všech dob, jeho jmění se odhaduje na 1,2 miliardy dolarů. Blíže tuto legendu snad ani netřeba představovat.

Paul McCartney, nejmajetnější kytarista všech dob, jeho jmění se odhaduje na 1,2 miliardy dolarů. Blíže tuto legendu snad ani netřeba představovat. Zdroj: Profimedia

Jimmy Buffett. U nás ne příliš známý hudebník. Kromě své umělecké kariéry je také schopný byznysmen, řídí řetězec vlastních restaurací. Jeho jmění se odhaduje na 410 milionů dolarů. Čím vyniká v hudbě? Mimo jiné specifickým stylem hry své a jeho kapely Coral Reef Band a taky kultem, který kolem sebe vytvořil. Fanoušci jeho koncerty navštěvují v havajských košilích, flipflopech a kloboucích, říká se jim parrotheads.
Toby Keith. Odhadované jmění 365 milionů dolarů a jedno klíčové slovo: country. Někdejší profesionální hráč amerického fotbalu vydal na pět desítek alb, provozuje nahrávací studio, je to ten správný "country" man.
Klasický pohled na kapelu U2, zpěvák Bono a při něm kytarista the Edge. Jeho jmění se odhaduje na 340 milionů dolarů.
Keith Richards, v kapele Rolling Stones má podobnou roli jako v U2 The Edge. Sekundovat Micku Jaggerovi. Richardsovo odhadované jmění? 330 milionů dolarů.
Dave Matthews, rodák z JAR vlastní majetek za 300 milionů dolarů. Známá je jeho kapela Dave Matthews Band, reprezentuje žánr akustický rock.
30
Fotogalerie

Postupné rozvolňování protipandemických opatření dává jistou naději, že brzy vyrazíme na normální koncert. A těší se na to jistě i mnohé kapely. Největší pozornost vždy poutali a dál budou poutat frontmani, zpravidla zpěváci, ale neméně zásadní jsou pro každou rock'n'rollovou skvadru chlapíci nebo dámy s kytarou. S pomocí vybraných žebříčků nejoceňovanějších hráčů a hráček na „sladké dřevo“ jsme vybrali ty nejpozoruhodnější z nich. Prohlédnout si je můžete v galerii.  

Vybrat nejlepšího kytaristu či kytaristku není jen tak. Pravidelně se o to pokouší magazín Rolling Stone, weby Guitar World nebo Music Radar. Vypovídající je pak také pořadí nejmajetnějších kytaristů, které sestavuje web Ledger Note. 

V našem best of nechybí Paul McCartney nebo Keith Richards, Eric Clapton, Carlos Santana nebo Jeff Beck a mnozí další. Víte, kdo do hry na kytaru vnesl práci s palcem? Jedna ze zakladatelek bluegrassu, tchýně Johnnyho Cashe Maybelle Carterová. A i některé další dámy stojí za to znát.