Bydlení na pár metrech dobývá svět: Prohlédněte si 13 designových Tiny Houses

Maličký, a to i na standardy Tiny Houses. Takový je domek Acorn od americké firmy Backcountry Tiny Homes. I přesto však poskytuje plnohodnotné bydlení pro dvě osoby. Interiér je pochopitelně extrémně minimalistický, přesto luxusní.

Maličký, a to i na standardy Tiny Houses. Takový je domek Acorn od americké firmy Backcountry Tiny Homes. I přesto však poskytuje plnohodnotné bydlení pro dvě osoby. Interiér je pochopitelně extrémně minimalistický, přesto luxusní. Zdroj: Backcountry Tiny Homes

Drobný domek pro dva - Barrington Tops Cabin - využívá solární energie z panelů umístěných na střeše. Minimalismus se vším všudy. Na Airbnb je k pronájmu za necelých pět tisíc korun na noc.
Dům Oasis Tiny House, obložený modrozelenou malovanou překližkou a kovovou střechou, navrhli a postavili sourozenci Ellie a Dan Madsenovi v Keaau na Havaji.
Tiny House pro až šestičlennou rodinu zdobí cenovka 4 miliony korun.
Malý mobilní domek v Napieru na Novém Zélandu, pod kterým je podepsaná firma Build Tiny, je prostorný tak akorát a poskytne střechu nad hlavou až čtyřem osobám.
Tiny House č. 1: Pronajímatelný malý domek ve Wellsville v Pensylvánii poskytuje hostům minimalistický životní zážitek v krásné krajině.
100
Fotogalerie

Můj dům, můj hrad. Za rozbřesku u břehu jezera, k večeru na kopci s výhledem do údolí. Drobné mobilní domy, takzvané Tiny Houses, dávají svým majitelům především svobodu nezávislou na místě a symbolizují minimalistické pojetí života. A velké divadlo uhrají i na pouhých dvaceti metrech čtverečních obytné plochy.

Miniaturní pohyblivé domky jsou specifickým bydlením postaveným na mobilním základě a zdánlivě se příliš neliší od maringotky. Tiny Houses často vynikají moderním designem, útulností o rozměru malé garsonky či ekologickou konstrukcí. Jsou plně funkčním obydlím s vanou i postelí a slouží jako trvalé obydlí s nízkými životními náklady.

Za rostoucí popularitou minimalistických mobilních domků nezřídka stojí i ekonomické faktory. Ostatně Tiny House postavený svépomocí rozhodně není ničím výjimečným a takové obydlí si šikovný kutil pořídí již v ceně několika statisíců korun.

Cena? Od milionu a výš

Designové domky z pera architektů však mají cenovku vyšší. Standardizovaná typová obydlí startují na částce oscilující okolo jednoho milionu korun. To je také případ slovenské firmy Kolodom zabývající se stavbou modulárních Tiny Houses na klíč, kterých má v nabídce hned pět. A například domek na kolech pro šestičlennou rodinu od amerického studia New Frontier Design pořídí zájemce za zhruba 4 miliony korun.

Fenomén pohyblivých obytných domků nastartovala ekonomická krize v roce 2008. Tiny Houses se ukázaly být jak kreativní, tak především finančně dostupnou formou bydlení nejen pro mladou generaci. V současnosti již Tiny Houses nejsou jen výstřelkem na poli architektury, nýbrž symbolem minimalistického životního stylu.

Výběr zajímavých Tiny Houses naleznete v galerii